Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Sunday, 17 June 2012

Kasihan kucing tu


ihsan pokcik google

Pagi tadi ada seekor kucing jiran masuk rumah dan duk main-main dalam rumah. Comel kucing tu warna kelabu+putih dan ada loceng lagi di leher yang menandakan memang kucing orang bela lah kan. Lama jugaklah duk main kat rumah aku ni sampai Adam pun siap boleh main kejar-kejar lagi konon takut kat kucing tu. Kucing tu pulak kejap pergi dapur, kejap masuk bilik, kejap duk bawah sofa. Dah lama tu....... baru dia kuar sendiri ikut pintu depan. Tak tahulah pergi mana pulak lepas tu. Dua jam lepas tu (lebih kuranglah kot), jiran depan rumah bagitahu ada kucing mati kat bawah mungkin kena pijak. Aku pun jenguklah ikut tingkap dan nampaklah kucing tu dah mati. 

Adam pun tengok sama, dia boleh tanya, "kenapa kucing acik midah tu? Mati kena pijak kereta ke? Kesian kucing tu".

Adam ingat kucing tu milik acik midah dia tapi sebenarnya kucing tu bukan kucing acik midah adam yang merangkap kawan aku tu, tapi ini kucing jiran yang duk tingkat atas. Adam memang bercerita sajelah pasal kucing tu hari ni. Dah bagitahu tuan punya kucing tu dan sedih tuan punya kucing tu tau. Aku yang tengok dia duk sedih pun rasa sedih jugak. 
Itulah...... moral of the story, kalau pun kita nak reverse kereta, harus pastikan takde kucing atau ape-ape kat bawah kereta kita tu dulu. Kalau tak tengok, kan tak pasal-pasal dah buat kucing mati kan. Tapi tak tahulah siapa yang terpijak ataupun terlanggar kucing tu. 

Nota : Adam memang kadang-kadang takut kucing tapi bila datang time dia ada mood, elok je dia main dengan kucing siap gosok-gosok lagi. Harus ajar anak untuk sayang pada haiwan kan. Setuju tak?? Tapi rumah aku takde kucing.. cuma ada ikan dan burung je. :)

9 Komen Cerita Hati:

ainnoraini said...

dah sampai ajal kucing tuu..tapi mesti kesiankan bila nengok dia mati dlm keadaan mcm tuu...

Chic Na said...

kesiannya kucing. mesti adam sedih sbb dia br je lps main ngn kucing tu. :)

CtAyue said...

@ainnoraini yelah kak..kesian sgt sbb baru je kejap duk main2 kt rumah.. tuan dia lagilah sebak.

CtAyue said...

@ainnoraini yelah kak..kesian sgt sbb baru je kejap duk main2 kt rumah.. tuan dia lagilah sebak.

CtAyue said...

@Chic Na adam mmg duk tanya jelah knp cmtu..abah dia balik dia citer kt abah dia pulak..kesian dia kata.

izan mama mia said...

Berapa umur Adam ni Ayue..sebaya Mia ker..Mia 2thn 8 bln..n Mia mmg suka kucing tapi saya tak suka./.alah ngan kucing

CtAyue said...

@izan mama mia akak, rasanya adam sebaya kot dgn mia. dia lahir bulan 3.skrg dh 3 tahun 3 bulan.

IntaNBerliaN said...

a'aa kan.. kalu nak undur or nak drive kete.. mmg kene selalu tgk kot2 ada kucing.. kdg2 kucing sk duk bwh kete kan..

Ibu Qisha said...

kesian kucing tu...saya fobia bela kucing..sebab dulu bela..setiap kali balik keje kucing (cipuding) akan kejar kereta kami..manja...satu hari en hubby dah tgk dari tingkap cipuding tak de dah lari ke pokok..sekali....huhu!! terlanggar..rupanya dia nyorok kat tayar belakang....cedera parah dia....selang beberapa minggu....cipuding mati...sampai skrang saya cuma bagi makan kucing jiran atau liar je......sedih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute