Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Tuesday, 20 June 2017

Keputusan exam pertengahan tahun



Semakin naik darjah, ibu faham yang silibus pun makin mencabar. Semakin susah dan semakin banyak kena belajar.

Lagipula selepas ibu bersalin, ibu kurang beri perhatian pada abang adam. Ibu banyak uruskan perkara yang penting berkenaan madihah. Keputusan dia dapat ni pun memang usaha dia sendiri. Tak ulangkaji pun pergi exam. Hari exam, kelas kafa petang tetap berjalan seperti biasa. Malam dia dah letih..jadi memang langsung tak ulangkaji. 

Alhamdulillah. Kami tetap hargai usaha dia. Nampaknya kena lebih banyak latihan pada subjek bm dan bi. 
:)

Monday, 12 June 2017

SSC Pertama kami

Sebelum ni kan, saya tak ambil tahu pun yang nak gendong anak pun kena ada penggendong yang sesuai. Kena tahu baby carrier bagaimana yang selamat dan yang baik. Saya akui dua anak sebelum ni saya guna baby carrier yang salah rupanya. Yang tergantung kaki baby dan bukan M shape. Oh rasa kesian kalau ingatkan semula. Nasib baik tak ape ape mereka.

Anak bongsu baru la terhegeh nak beli kan..barulah tahu apa itu ergonomik semua tu. Akhirnya saya berjaya membodek si suami beli carrier ergonomik. Ssc brand andrea. Walaupun preloved aje tapi dah happy dah tau. Terima kasih suami.

 Like new lagi ssc ni dan diberikan sekali drool pad..dua botol susu avent percuma.

 Cubaan pertama abah. Insert towel gulung bawah punggung baby sebab dia baru 4 bulan lebih dan berat pun baru 5.2kg.

 Intai lagi tu.. bila acah acah nak ambil..dia tak nak keluar..means dia selesa la tu..siap gelak gelak lagi dia duk kene gendong dalam ni.

 Hai.. terima kasih abah sebab buat pilihan yang baik. Belikan ergonomik jenis carrier..barulah kaki saya tak tergantung kan.

Saya letak dalam beg ni je untuk simpan ssc. 

Cuddle me pun ok juga kan. Lebih kurang macam andrea. Ada yang kata brand ni tak di approve kat group babywearer dan saya pun tak pasti kenapa. Sekurang kurangnya kami dah pilih yang ergonomik dan beli carrier dari trust seller. Bukan yang fake. Kan. InshaAllah..mudahan baby happy dan ibu abah pun happy.

Thursday, 8 June 2017

Update follow up Madihah


7/6/17 : ke klinik pediatrik lagi. Tca neonate dengan doktor. Alhamdulillah.. result ct scan hari tu semua ok. Repeat liver function test juga hari ni. Menurun tetapi ada satu bahagian dalam ujian tu yang belum normal. Alaa ibu pun tak faham sangat tapi ia tak la tinggi. Bawah 90 je camtu. Tahap birubilin dia pun 9 je dan ok. Ada sedikit gangguan pada fungsi hatinya tetapi di tahap belum kritikal dan syukur juga trennya menurun setiap kali ujian. Doktor kata mungkin makan masa la nak turun kepada bacaan normal. Yang lain semua ok dah, tinggal follow up untuk fungsi hatinya sahaja. Mudahan semuanya akan ok dan baik terus baik dan baik. 

Kami juga menyuarakan untuk transfer follow up di hospital berdekatan. Alhamdulillah, doktor beri kerjasama dan akan buat surat. Mujur juga hospital berdekatan tu ada kes follow up untuk baby prem dan kes kes begini. Bulan depan lepas raya, lagi sekali akan check up di husm untuk lihat fungsi hatinya dan mudahan semuanya menurun elok. Sikit je lagi nak ke bacaan normal. 
 Masa ni menunggu nak diambil darah.  Dia baik.. tak nangis pun. Good girl la madihah ni. Strong baby. inshaAllah. Husm ni sangat ok sebenarnya. One of the best hospital kat malaysia ni. Pakar pakar pun ramai kat sini. Kami mintak transfer ke hospital dekat sebab agak jauh nak berulang alik. Kalau ada apa apa yang memerlukan refer ke sini barulah akan refer sini juga. 

Ya Allah.. kau berikanlah anak ini kekuatan dalam melawan segala kesakitan..berikanlah anak ini kesembuhan. Permudahkanlah segala kesulitan. Semoga madihah membesar dengan sihat dan kuat. Semoga segalanya akan baik terus baik dan baik dan menjadi baik. Aamin.

Friday, 26 May 2017

Diy sensory box


Hari ini ibu diy sensory box untuk madihah. Walaupun madihah baru nak masuk 4 bulan..ibu sediakan awal supaya nanti dah meniarap bolehlah mula beri dia main sensory box tu. Madihah baru mengiring sendiri..inshaAllah tak lama lagi bolehlah dia meniarap tu. :)

Ibu guna barang barang yang sedia ada je kat rumah. 
Tudung botol mineral, pipe cleaner, kereta mainan, tisu roll, pompomball, belon, plastik, reben, bekas bedak kompak, penutup pengcungkil gigi, bekas ubat yang ibu beli di diy murah je tu satu. Gam kan pada kotak dengan menggunakan gam uhu atau nak lagi kuat boleh guna gam tembak yang letrik tu. 


 Dalam plastik putih tu, ibu letak conditioner rambut kemudian letak pemadam comel beli kat diy 4 ketul, butanh baju dan mata mata kecil. 

 Berus gigi pun ibu letak jugak. :)

 Ini ibu tampal foam paper, velcro dna pompom ball.

 Casing phone abah pun jadi mangsa ibu.. hehe. :)

Madihah dah 5kg dah. Alhamdulillah. Semoga terus membesar dengan sihat dan kuat. Dipermudahkan segalanya.. aamin


Thursday, 25 May 2017

Ragam si cilik bertudung


Latih dari awal anak bertudung...inshaAllah anak anak akan suka pakai tudung. Kakak dhia mula dipakaikan tudung pada usia 9 bulan. Masa dia dah boleh berjalan. Abah dia yang ajar pakai. Alhamdulillah sampai sekarang dia suka bertudung bila keluar rumah atau berjalan jalan.

Madihah baru je ajar dia pakai tudung. Alhamdulillah, dia suka...dan lagi nampak dia selesa pakai tudung berbanding topi baby. 







Ya Allah.. lindungilah mereka. Kurniakanlah kesihatan yang baik untuk mereka. Jadikanlah mereka anak anak yang solehah yang menjaga adab sopannya dan perilaku akhlaknya. Aamin. 

lanjutan follow up madihah

17/5/2017 : follow up  di klinik pediatik. Pagi kami ke sini untuk madihah buat ujian darah LFT. Petang baru jumpa doktor paed. alhamdulillah resultnya menurun fungsi hati tu tapi perlu repeat lagi awal bulan jun. soalan pertama doktor, ibu ada ambil ubat kampung atau jamu ke? ibu jawab tak ambil jamu tapi ada ambil suplemen vitamin. So, doktor mintak ibu stop kan dulu ambil apa apa suplemen kecuali ubat yang dibenarkan pihak hospital. Ok, ibu dah stop dah pun. Semoga coming soon check, bacaan LFT nya normal dah.

23/5/2017 dan 24/5/2017 : madihah warded sebab nak buat ct scan brain esoknya. Ct scan memerlukan baby untuk puasa dan sebab tu kena warded dulu satu malam. Doktor masuk line wayar untuk drip air kat tangannya. Proses untuk baby berpuasa dan ibu tak boleh bagi susu ibu mulai jam 5 pagi hinggalah ujian habis dibuat.

Madihah anak yang kuat. Ct brain berjaya dibuat pada jam lebih kurang 11.30 pagi selepas puas ditidurkan nurse dan doktor. memang kena tidurkan baby baru boleh buat ct scan. Petangnya kami discaj ward dan akan follow appointment untuk review result ct brain sekali dengan monitor LFT pada awal jun nanti. Semoga segalanya dipermudahkan dan tiada lagi kesulitan dan kes ini dapat di close. aamin. 

Ramai yang bertanya kenapa baby? Sebenarnya dia tak sakit atau berpenyakit, cuma ini menurut doktor, possible cmv infection dan boleh berlaku 1 dalam 1000 kes kelahiran. Disebabkan kes itulah memerlukan pemeriksaan susulan. Semoga baik baik sahaja hendaknya dan semuanya OK. aamin. Jangan ditanya bagaimana boleh ada? Kami sendiri pun tak pasti bagaimana. Cuma doktor selalu tanya rumah ada kucing ke? ada bela haiwan ke? pernah melawat kandang-kandang haiwan ke? Haaa gitulah doktor tanya pun. Mungkinlah kan boleh jadi itu salah satu faktornya. Tapi kami tak bela pun tu semua. Kami anggap ini sebagai ujian dari NYA dan semoga Allah permudahkan segalanya dan tiada masalah hendaknya. 

Wednesday, 3 May 2017

Update : follow up madihah


2/5/2017 : Alhamdullilah.  Seawal jam 7.30 pagi kami sudah bergerak ke husm.  Pukul 9 nak jumpa doktor bahagian pediatrik.  Tapi pukul 11 pagi juga baru boleh jumpa.  Sabar kan kami.  Alhamdulillah.  Result semakin membaik tapi doktor ambil darah untuk repeat cmv test dan LPT (Fungsi hati).  Kami kena jumpa balik jam 4 petang untuk tahu semuanya. Berat madihah 4.5kg dah. 
Jam 12pm : kami ke checkup di audio lab dulu.  Ini pengalaman paling menguji kesabaran,  pusing banyak kali nak cari tempat ujian telinga ni.  Rupanya kat bangunan belakang nun di sana.  Gigihnya kami jalan kaki ke sana. Alhamdulillah, setelah di periksa..ujian audio madihah normal dan baik.
4pm : kami jumpa semula doktor untuk tahu result pagi tadi. 

Syukur alhamdulillah. Cmv tu dah turun. Ia sudah NEGATIF. First dulu 1200++ dah jadi 177. Syukur bila doktor kata, tak perlukan treatment yang 6 minggu kena ward tu kalau buat treatment tu. Berita gembira untuk kami. Cuma fungsi hati sahaja bacaannya meningkat sedikit dan perlu monitor lagi dua minggu repeat.  Fungsi hati ni kadang boleh jadi bacaannya meningkat boleh jadi ada masa menurun. Serupa kita orang dewasa kalau buat test pun camtu juga kan. So, kami positif sahaja bab ini. Mungkin hatinya tengah berkerja keras sebab tu bacaannya naik sikit masa tu.

Doktor pakar nak juga buat ct scan tu hujung bulan nanti walaupun result dah ok. Ok lah..kami ikutkan jelah walaupun kami tahu yang ct scan ni akan ada radiasi. Allah..kecik kecik dah kena hadap radiasi. :(

Banyak juga berita gembira yang melegakan kami dan sedikit yang merisaukan kami. Tapi kami cuba untuk kuat dan terus mengharapkan agar semuanya akan baik dan terus baik. Semoga Allah permudahkan segala kesulitan ini. Semoga madihah sihat dan ok. 

Ini bukan penyakit sebenarnya tapi ia adalah prosuder yang memerlukan madihah dipantau secara terperinci agar tiada infeksi yang boleh menyebabkan sesuatu perkara yang serius. Kerana itu juga sepanjang tiga bulan ini memang kerap kami kena follow up dan ulang alik ke husm. Kami anggap ini ujian untuk kami. Syukur alhamdulillah. 

Ya Allah..  Permudahkan lah segala kesulitan. 
Ya Allah..  Sembuhkan lah segala yang sakit. 
Ya Allah..  Semoga madihah dan anak anak kami membesar dengan sihat selalu.  

Monday, 10 April 2017

Cmv cythomegalovirus : ujian untuk kami dan diha


Tanggal 31/01/17- alhamdulillah, ibu telah selamat melahirkan seorang lagi puteri solehah, permata hati ketiga kami. Puteri solehah yang diberi nama dhia madihah. Dilahirkan awal dari tarikh jangkaannya dan di kategorikan doktor sebagai baby prem walaupun 36 minggu 6 hari. Berat madihah 2.0kg sahaja masa lahir. Seminggu dia kena warded nicu wad nilam 1 di husm.

Ibu dapat discaj dulu setelah 5 hari di husm dan pulang sendirian tanpa madihah.  Betapa sedih masa tu.  Yelah anak anak sebelum ni semua dapat balik rumah sekali.  
Seminggu jugalah abah ulang alik hantar susu untuk madihah yang perjalanan memakan masa satu jam untuk ke husm. 

7/2/2017- ibu ke husm untuk menyusu madihah dan berharap dapat slowtalk dengan doktor nak bawa pulang madihah.  Tapi tak dapat.  Sebaliknya ibu kena ambil darah untuk test.  Madihah pun sama. Masa tu ibu masih samar apa tujuan doktor ambil darah kami berdua.  Kata doktor untuk lab test kerana disyaki ada jangkitan virus semasa mengandungkan madihah.
 
Haaa?  Apa tu?  Ibu tak tahu pun  masa mengandung pun boleh ada benda camtu?
Itulah kali pertama ibu tahu pasal jenis virus yang boleh terjangkiti semasa mengandung. Ada 5 jenis lebih kurang dan yang terjangkit ni dipanggil cmv igg. Sejenis virus yang bereaksi terhadap antibodi (ok. .yang ni ibu gugel nak tahu). Masa doktor explain tu dah tentulah ibu blur, eh ape mende tu?  Bahaya ke?  Entah. .ibu pun tak tahu. Masa tu yang ibu rasa. ..Agak risau dan sedih.  Camne boleh ada?  Kenapa?  Itu yang ibu fikir.
Cmv igm negatif tetapi cmv igg positif. Itulah keputusan ujian darahnya. Terjangkit dari ibu kerana bacaan pada ibu pun tinggi. Ibu pun taktahu mana datangnya benda alah tu. Doktor beritahu mungkin pernah terjangkit sebelum mengandung. Ibu cuma pelik kenapa masa ujian darah mengandung takde pula ujian begini?

Ibu pun gugel sebab nak tahu. Rupanya igm dan igg ni perkara yang biasa berlaku tetapi sangat jaranglah kata doktor. Tahap tinggi atau rendah je kena perhatikan.
Kesannya :
-kelahiran bayi dengan berat yang rendah
- sistem saraf dan otak terganggu
- melambatkan pergerakan motor bayi
- boleh menyebabkan masalah organ dalaman
- masalah keguguran 
- masalah penglihatan dan pendengaran
Itu yang ibu gugel dan ada juga yang doktor beritahu. 


27/2/17- follow up checkup pertama untuk madihah di klinik genetik husm. Alhamdulillah masa check tu, berat madihah naik ke 2.6kg dan ok. Cuma doktor ambil lagi sekali ujian darah untuk lihat tren igg tu. Jika menurun,  tiada perlu dibimbangkan.  Next checkup 10/4.
Melihat kepada madihah,  semuanya terlihat normal dan ok.  Sistem penghadaman dia pun ok.  Menyusu pun ok.  Pergerakan mata,  kaki tangan pun aktif.  Ibu follow jelah apa doc check. Demi kebaikan madihah. Tapi ibu percaya anak ibu baik-baik je dan ok semuanya. Mudahan tiada masalah dan kesulitan lagi.
10/4/17-  checkup mata dan ultrasound kepala madihah.  Alhamdulillah, untuk klinik mata tiada apa yang perlu dibimbangkan. Doktor mata kata semuanya baik dan off refer berkaitan klinik mata. Syukur. Result ujian ultrasound kena tunggu nextweek. Jumpa paed neonatal. Tapi masa kat scan tu, ibu perhati juga..nampak ok je..macam takde apapun. Dan doktor yang scan pun diam je tak komen apapun. Berat madihah dah 3.8kg. Alhamdulillah.Semoga semuanya baik-baik sahaja terus baik.  Aamin. 

Cmv tu apa?  Cmv tu ialah cythomegalovirus yang terjangkit dari ibu semasa dalam kandungan.  Ibu pun tak tahu nak explain macamana. Tapi bila ibu gugel, yang perlu dirisaukan bila igg dan igm dua dua positif. Kami punya hanya igg yang positif dan igm negatif. Mudahan semuanya baik baik sahaja.. Doakan madihah saya sentiasa sihat,  membesar dengan sihat dan kuat.  Aamin.

 17/4 - Hari ni jumpa paed. Berat madihah dah 4.17kg.  Alhamdulillah, 
Semua kelihatan normal setakat ni. Result utralsound kepala hari tu pun normal. Lepas tu, doktor ambil darah dan lagi dua minggu kena refer discuss untuk resultnya. Follow up dengan klinik audio pula 2/5 nanti dan lagi satu ujian ct scan.

Kenapa doktor perlu close monitor kes diha sebab cmv adalah virus kronik. Tahap normal sepatutnya 500 ke bawah tapi diha ada 1k lebih. Virus ni bukan penyakit berjangkit...cmv ni sejenis virus yang bertindakbalas dengan antibodi.. Bila terlalu tinggi dalam tubuh seorang bayi,  bimbang ia boleh menganggu sistem perkembangan.  Ia boleh menyebabkan buta,  pekak dan boleh menggangu otak.  Sebab tu doktor perlu check satu per satu. 
Result darah nanti tengok camana dan apa yang perlu dibuat kalau ia masih positif. Kemungkinan doktor akan beri rawatan selama 6 minggu dan perlu di ward. Rawatan ni agak mahal juga. 

Allah..  UjianMU pada kami.  Kami terima dan cuba berusaha yang terbaik untuk madihah kami. \ Mudahan segalanya baik. 
Ibu tanya doktor.   "Doktor, kes begini pernah berlaku ke? "
Kata doktor,  kami pernah rawat kes begini tapi ia memang jarang jarang berlaku.  Tapi dah ada sejarah la pernah merawat kes begini.
Kata doktor lagi, inshaAllah bila diberi rawatan nanti akan OK. tapi apepun kena tunggu result darah yang terkini tu. 

Doakan madihah saya semoga kembali normal resultnya dan sihat. Moga negatif lah resultnya yang terbaru ni. Ibu tak berapa kuat nak tengok anak kena cucuk cucuk. :(
Bersyukur selalu.  Kita rasa kita susah tapi ada lagi orang lain yang lebih susah dari kita.  Kita rasa berat ujian kita tapi ada lagi orang lagi berat ujian dan dugaannya.  Semoga Allah berikan kita semua kesembuhan, kebaikan dan kesihatan yang baik sentiasa.  

Thursday, 12 January 2017

Abm fonik dan aktiviti belajar membaca


Pelbagai abm untuk menarik minat anak belajar membaca.

Anak yang suka kereta bolehlah buat aktiviti begini. Cari dan sebut sukukata tu.

Puzzle mudah untuk pengenalan a i u

Aktiviti tampal menampal dengan sticker.

Computer khas. Boleh ajar mengeja menulis. 

Peti surat fonik.

Main masak masak sambil belajar bunyi huruf. 

Permainan bahasa ala ala scrabble.

Yang ni paling mudah. Kita tampalkan perkataan yang ditulis pada dinding, sebut dan minta anak cari kemudian pangkahkan. 

Pokok gabung bunyi kvk.
Guna tudung botol.

Gambar dari buku lama ditampal pada manila kad. Kemudian tulis perkataan pada penyepit kayu. 
Cara mainnya hanya padankan sahaja pada gambar yang betul.

Puzzle perkataan.

Permainan bahasa. Menggunakan dadu dan tutup dengan sticker note.
Bila dapat dadu nombor berapa baru buka note dan baca.

Bermain match games dengan paku dan tukul.
Anak pasti suka tapi kena pantau ye.

Seronok games ni. Cari yang sama.

Permainan padankan sukukata kv. 

Buku mini fonik.

Simple games. Match and say it right.

Sorting bunyi huruf.

Tampal menampal

Bermainan tenteng tapi tambah juga belajar bunyi huruf.

Enjoy...

Menulis dan menggaris.

Buku mudah baca versi buat sendiri. :)

Mari tanam bunga.

Masukkan huruf pada sampul.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute