Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Thursday, 30 May 2013

Pengalaman : Dua kali Caesarean


Caesarean adalah satu kaedah kelahiran dimana bayi akan dikeluarkan melalui abdomen atau perut. Kaedah ini biasanya dibuat apabila terdapat komplikasi tertentu yang menyukarkan untuk kelahiran secara normal dilakukan. Itulah yang saya lalui untuk melahirkan kedua-dua orang cahaya mata saya.

Adam dulu pun dilahirkan secara caesarean disebabkan komplikasi dimana air ketuban pecah awal sedangkan jalan tidak terbuka langsung dan kerana baby hampir lemas, maka saya disegera tolak ke dewan bedah. Itu pengalaman pertama 4 tahun yang lalu.

Kelahiran kedua............ pun dilahirkan cara yang sama kerana komplikasi kedudukannya yang songsang memaksa saya untuk dibedah sekali lagi. Maknanya sudah dua kali saya lalui pengalaman ini dan bermakna juga saya hanya ada satu peluang saja lagi untuk lahirkan baby kerana risiko kali ketiga untuk czer lagi tu sangatlah tinggi. Lepas ni memang kena merancang betul-betul dan sudah diwarning awal-awal oleh pakar semasa di hospital hari tu. Masa adam dulu memang saya tak makan apa-apa atau ambil apa-apa kaedah perancangan keluarga kerana saya merancang sendiri dan berjaya jarakkan 4 tahun tapi kali ni memang kena fikir untuk pilih kaedah terbaiklah nampaknya. Risiko untuk saya jika tak dapat jarakkan kelahiran.

4 Mei - Saya pulang ke kampung dan sempat tunaikan tanggungjawab sebagai warganegara dengan pergi mengundi 5 mei hari tu. haha.. sempat lagi kan dengan dah sarat tu.

6 mei - Saya refer kes saya ke Hospital Pekan dan doktor terus refer Htaa, Kuantan untuk tetapkan date operation. Memang saya menyerah diri betul kali ni.

8 Mei - saya admit ward di Htaa, Kuantan dan masa ni dah mula berdebar tapi harus kuatkan mental dan fizikal kerana hanya itu jelah jalan yang terbaik untuk saya.

9 Mei - Lebih kurang jam 10 pagi, saya dipanggil nurse untuk disiap-siapkan apa yang patut untuk proses operation. Saya ditolak ke dewan bedah.. Tawakal dan redha ajelah masa tu. Nurse kat situ pun semuanya mesra dan baik-baik belaka membuatkan saya rasa selesa dan dapat tenangkan diri. Saya memang kena kuatkan semangat dan berjuang sendiri kerana encik suami tidak dapat menemani kerana saya bukan bersalin normal yang membolehkan suami menemani isteri. Saya diberi suntikan epidural bius separuh badan dari pinggang hingga kaki. Terasa jugak macam perut saya ditarik-tarik gitu. Dan tepat jam 11.18pagi, saya dapat dengar tangisan kuat bayi kecil itu. Sesudah dibersihkan, bayi kecil itu ditunjukkan pada saya... seorang bayi perempuan seberat 2.4kg.. Syukur dan terasa lega seketika segala kesakitan. Saya memang tidak tahu jantina dan memang rasa suprise sangat ketika itu bila bayi kecil itu perempuan. Maka, lahirlah dia puteri kami yang diberi nama Dhia Amani Husna binti Mohd Azrul. Terima kasih YA ALLAH di atas kurniaan dan amanah-MU ini kepada kami sekeluarga. 

6 Komen Cerita Hati:

Masya said...

perancangan allah yg terbaik ayue.. alhamdulillah dipermudahkan .. yg penting ayue sihat & baby pun selmat sihat...

adda syuhada said...

Alhamdulillah..janji baby kuar dengan selamat..tak kira la cara pape pun...mcm adda, rusydi hari tu normal tp vakum gk...hehehe...padahal 2.6kg jer..

Puan Kutu said...

dua2 czer ye,takpe yg penting semuanya selamat..setiap org ada habuan masing2

AdaM Hawa said...

x pe la.. dah dapat sepasang.. syukur.. Alhamdulillah.. semuanya selamat.. dan sihat..

Chic Na said...

takpela yg penting ayu & baby selamat & sihat k. ;)

Ibu Qisha said...

tahniah ayu..semoga baby dan mamanya sihat ... Amin :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute