skip to main |
skip to sidebar
Hai semua rakan-rakan blogger ku.
Apa khabar korang petang2 ni. Petang ni terasa macam nak makan muffin. Tengok ada pisang kat dapur balance encik suami beli malam semalam. So, merajinkanlah diri buat muffin pisang pulak. Carilah resepi yang senang sikit kan. Jumpa lah resepi tu kat blog Kak Ummi. Apalagi try test lah buat. Hehe..
Sedap rupenye, tapi saya pakai pisang jenis lain. Kalau pakai pisang emas lagi sedap rasa nye. Tapi gebu lah muffin ini dan lembut je. Si kecik saya suke sangat makan. Buat pakai papercup size 8, dapatlah dalam 12 biji muffin. Resepi sepatutnye kukus tapi saya buat bakar. Hehe.. Nampak lain sikitlah, kalau kukus rasanya lagi moist dan lebih lembut. So, jom tengok resepi nye yer.. Selamat mencuba yer.
Resepi : Muffin Coklat Pisang KukusSumber : Kak UmmiDi Try Test : CtAyue
Bahan A :2 cawan tepung gandum2 sudu makan serbuk koko ( saya letak 3 sudu )1 sdt soda bikarbonat1 sdt baking powder
Bahan B :1 cawan pisang emas ranum dilecek ( saya pakai pisang lain, pisang emas lagi sedap ye )1 cawan minyak masak ( saya pakai minyak jagung )1 cawan gula perang ( saya pakai castor sebab stok dah habis..hehe )2 biji telur - dipukul dengan garfu
1) Panaskan pengukus hingga air mendidih. Ayak bahan A.2) Masuk kan bahan B dan adun sebati. Masuk dalam bahan A. Kacau sebati3) sudukan 3/4 penuh dalam acuan muffin.4) kukus api besar selama 20 minit atau hingga muffin kembang.
2 Komen Cerita Hati:
menarik gak makn petang-petang...hehheh...
lame betul tak masak memasak cam gitu.. mood ke laut!! huhuhuhu.. sampai bonda suh simpan oven dalam kotak.. :(
Post a Comment