skip to main |
skip to sidebar
Percubaan nak buat apam balik sendiri hampir berjaya..Hehe.. Ok lah walau tak lah sesedap beli kat pasar. Mungkin sebab saya tak pandai nak bajet tebal apam tu kan..hehe.. Tapi encik suami kata OK jer.. Terkejut dia tengok saya mencuba buat apam balik sendiri tadi. :)
Resepi : Apam BalikSumber : MyResepi.comDi try test oleh : CtAyue
Kulit : 2 cawan tepung gandum1/2 cawan gula1 sudu kecil soda bikarbonat1 sudu kecil baking powdersedikit pewarna kuning1 biji telur1 1/2 cawan air
Bahan tabur : 1 tin jagung manis1 cawan kacang tanah mesin-goreng dulu1/2 cawan gulasedikit mentega
1) kisar gula dan telur hingga kembang2) campurkan soda, baking powder, pewarna, air dan tepung. Kisar lagi hingga tidak berketul. Rehatkan adunan 30 min @ 1 jam dulu baru masak. (tapi tadi saya terus je masak..hehe..next time kena peram dulu erk kejap)3) sapu mentega pada kuali pan, guna api perlahan4) Ambil 1 @ 2 senduk dan masuk dlm kuali, ratakan. 5) Biar setengah masak, tabur bahan tabur dan biarkan garing atau hingga masak.6) lipat dua dan angkat..
p/s : adunan ini boleh dapat banyak gak lah, tengok pada ketebalan masa letak dalam kuali pan tu lah.
2 Komen Cerita Hati:
nyummi!! nak sikit!!
kemain rajin cube macam-macam resepi....dah ader bentuk tuh...heheheheh....pasneh bulehlah bisness plak...heheh...
Post a Comment