Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Friday, 1 June 2012

-Devil Food Chocolate Cake-


Sorry yer banyak entri dapur pulak hari ni. Hahaha.. Aku memang suka buat kek.. Jadi sila jangan jemu datang sini dan amik resepi kat sini jugak yer. Nanti boleh kalian try pulak.

Aku sebenarnya hantu kek coklat.. Hari ni terasa mengidam pulak nak makan kek coklat.. Padahal baru je buat kek hari tu kan. Tapi kalau buat kek coklat gerenti cepat habis sebab si kecik Adam dan Abahnya pun memang suka makan kek coklat. Masa BW kat blog Kak Yati, ternampaklah resepi best. Ada gabungan topping cheese dan chocolate.. Wah!! Aku tengok gambar kat situ pun dah meleleh air liur aku. Jadi merajinkanlah diri buat jugak memandangkan masih ada lagi stok bahan kek. Wah gitu.. Macam bagus jer aku nie..Hahak..

Tapi......... aku punya agak comot sikitlah sebab aku pakai topping coklat versi aku disebabkan coklat bar takde.. Belasah pakai serbuk koko dan bahan-bahan yang sewaktu dengannya. Kalian harus cuba resepi ni tau!! Memang best sangat.. Makan sejuk-sejuk pun best giler!!! Bayangkanlah satu kek tu ada rasa cheese dan penuh dengan rasa coklat... Fuhh.. Harus try sendiri Okay!!

 Ini loyang petak 9"X9". Pakai loyang lain pun boleh ajer.
 Itu yang best tu bila ade cheese & coklat.
 Budak kecik yang tak sabar mintak potongkan kek tu. Tak sempat letak dalam peti pun dah kena bedal dulu dek budak nih. :)


Dah nak habis dah pun. Sukanya kamu yer dak Adam!!

Resepi : Devil Food Chocolate Cake
Sumber : Kak Yatie @ Sinar Kehidupan

Bahan-Bahan :
2 cawan tepung gandum* -ku pakai tepung kek
1/2 cawan serbuk koko*
1 1/2 tsp soda bikarbonat*
1/2 tsp garam*  (bahan-bahan bertanda * diayak sekali)
1/2 cawan gula pasir - ku pakai gula castor
1/2 cawan gula perang
125 gm Butter/mentega
2 biji telur saiz A - ku pakai 3 biji telur gred B
2 tsp esen vanilla
1/2 cawan buttermilk (1/2 cawan susu segar + 1 tsp cuka masakan, rehatkan 10 minit)
1 cawan air panas suam

Cara-caranya :
1) Oven dipanaskan pada suhu 170c. Alas dan griskan loyang.
2) Ayak bahan bertanda *
3) Pukul butter dan 2 jenis gula tu hingga kembang dan ringan. Tambah telur dan putar sebati.
4) Bila dah sebati, masuk bahan-bahan kering (tepung) selangseli dengan buttermilk.
5) Masuk air panas suam dan esen vanilla. Sebatikan.
6) Masuk dalam loyang dan bakar 30minit atau hingga masak.

Cream cheese Frosting
125 gm cream cheese
60gm butter
1/2 cawan gula icing *ayak
1 tsp esen vanilla - ku tak letak
1 tsp oren sunquick- ku tak letak

*** Putar cream cheese dan butter hingga gebu dan berkrim, masuk gula, esen & jus. Putar sebati.

Choc Topping versi ctayue. :)
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
2 sudu besar minyak -ku pakai minyak jagung
1 tsp esen vanilla

*** masak semua secara double boil hingga sebati.

Cara topping kek :
* Letak creamcheese frosting dulu baru lah letak choc topping.

Nota : SELAMAT MENCUBA!!!

4 Komen Cerita Hati:

P#eoniX said...

wah!!!perisa double cheese...akuh pon ske kek yang hade cheese...huhuhhh!!!teringat lak kat cheesetart bluberry...hheheh...

Chic Na said...

teringin sgt nk buat tp xde masa lak. cik na pun hantu coklat & cheese jgk.
meleleh dh tgk kek ayu tu. nyummmm.. :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

sedapnye...;)

IntaNBerliaN said...

sedapnya adam makan... nak sikit :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute