Sediakan bahan-bahan utama:
Kek swiss roll (ku guna london swiss roll yg kecik je kali ni tapi kalau boleh lebih elok pakai yang besar ye), Tepung kastard, 1 susu besar gula pasir, 2 cawan susu cair, setengah tin buah-buahan koktel, 1 kotak agar2 jelly kristal Nona, 2 cawan air.
1) Potong nipis kek swiss roll dan susun dalam loyang sampai penuh dasar loyang tersebut. Kalau swiss roll jenis besar buat satu layer je, kalau yang kecik macam ni ku buat 2 layer. Habis sesi menyusun, tuangkan sedikit air dari buahan koktel tadi untuk lembabkan kek. (kalau tak nak guna loyang, pakai tupperware pun OK jer)
2) Masak 2 sudu besar tepung kastard, 2 cawan susu cair & 1 sudu besar gula pasir dalam kuali hingga ia betul-betul menjadi pekat dan mendidih sedikit. Kemudian tuangkan atas susunan kek tadi.
3) Taburkan pula buahan koktel tanpa air di atas layer kastard tadi.. Ambil buah-buahan nye sahaja.
3 Komen Cerita Hati:
sedap nih...nak skit ayue...hee
dah lama betul x buat ni.. sy suka pakai swiss roll pandan.. hehehe.. teringin lak tetibe..
senang je ek resepi ni.. nak try lah nanti.. kne g beli bhn2 dulu..hihii :-)
Post a Comment