Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Monday, 11 June 2012

-Tak Ku Sangka-


Sungguh aku terkejut dan teruja..
Tak aku sangka..... sekali je Abahnya ajar tulis NAMA dia.
Tengok-tengok, dia dah mampu tulis sendiri nama dia dan eja nama dia. A.D.A.M.

Tak aku sangka dia dah pandai tulis nama sendiri walau baru nama dan belum perkataan-perkataan lain. Tapi aku sangat rasa teruja dengan perkembangan baik dia kerana dia baru 3 tahun. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah kerana mengurniakan aku seorang putera yang semakin hari semakin bijak. Semoga dia akan menjadi anak yang baik dan menjadi insan berguna suatu hari nanti. Itulah harapan seorang Ibu dan setiap Ibu terhadap anak-anaknya.

-Hasil tulisan Namanya-
video
-Budak baru belajar tulis nama-


Di sini, ingin aku kongsikan sedikit tips untuk galakkan anak untuk suka pada buku :
** Kenalkan anak dengan buku seawal usianya 3 bulan lagi. 
** Semasa usianya bayi lagi, selalulah bacakan dia buku atau pertontonkan dia video yang membina minda. Contohnya video kartun Barney yg banyak pembelajaran. Secara tak langsung mampu merangsang minda anak untuk minat belajar. Walau dia masih bayi dan belum mengerti apa-apa tapi percayalah yang itu semua mampu membantu perkembangan minda dia. ( aku dulu selalu bukak video barney walau masa tu dia kecik lagi tapi dia diam je tengok. ibu nya pun senang nak buat keje)
** Belikan buku-buku yang boleh menarik minat dia. Macam Adam, dia suka utralman, angry bird dan sebagainya lah kan, jadi aku belikan lah buku yang cover depan gambar tu.
** Kalau pergi shopping Mall, amalkan untuk singgah kat kedai buku. 
** Selalu bawa dia ke perpustakaan. (Adam masa umur masuk 2 tahun, aku dah bawa dia lepak kat Library)
** Selalu ajar dia dan beri perhatian ketika dia sedang menulis atau belajar.
** Berikanlah dia galakan dan perhargaan setiap kali dia berjaya dalam sesuatu perkara.

Nota : Coretan aku bukan untuk menunjuk-nunjuk. Kot ada yang berkata begitu pulak kan. Coretan di sini memang banyak kisah Si kecik aku 'AdAM' sebagai kenangan buat aku dan dia di masa depan. Sila jangan jemu yer... :)

3 Komen Cerita Hati:

AdaM Hawa said...

Alhamdulillah.. adam.. bijak!

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. sy pun buat camtu gak.. :-)

adam budak pandai!! cepat belajar...

Chic Na said...

bijak ni, cepat tangkap. bagus la tips2 tu. bleh cik na praktik utk future. hehe.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute