Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Monday, 11 June 2012

-Donut Mayonis-


Mood nak makan donut tiba-tiba je datang.. cheewah gitu.
Sebenarnya aku memang suka makan donut tapi lebih suka kalau buat sendiri. Kalau dulu selalu gotong royong buat dengan jiran aku Midah, tapi sekarang dia dah duk jauh. Maka kenalah belajar buat sendiri pulak kan. Aku ni kalau kuih yang kena uli menguli ni memang failed betul. 

Tapi........... kali ni aku berjaya hasilkan donut yang lembut dan pendek kata menjadi jua akhirnya. Ini entah kali ke berapa aku cuba buat baru aku rasa OK dan sebab tu aku berani post kat sini. Mungkin sebab aku ikut betul-betul resepi tu dan kali ni tak tertinggal bahan dah. Sebelum ni yang jadi lawaknya selalu je tertinggal letak marjerin lah, susu, gula lah dan ada jelah yang buat tak menjadinya tu. 

Emm...... Bila dah cuba resepi yang buat aku happy sebab terhasil dengan baik donut aku kali ni, jadi rasanya akan aku guna resepi ni selalu nanti kalau tekak rasa nak makan donut. Terima kasih Kak Yati untuk resepi ni.
 Tak pernah-pernah aku buat jadi naik macam ni. Suka sangat. :)
 Lembut pulak tu. Suka lagi......... :)
Adam lagi lah suka sebab dia pun suka donut. :)

Resepi : Donut Mayonis
Sumber : Kak Yati

330 gm Tepung gandum
1 1/2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung / susu pekat manis - ku pakai susu pekat
1 biji telur - pukul dengan garfu dulu
140 ml air suam
3 sudu besar gula 
4 gm @ 1 1/2 sudu kecil yis - ku pakai mauripan punye brand
1 1/2 sudu besar marjerin
serbuk gula (untuk salut)

1) Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan uli hingga tak lekat di tangan. 
2) Perap doh dan tutup dengan plastik wrap atau kain basah hingga doh 2x ganda naik. Bila dah naik, tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin.
3) Buat bulat-bulat dan biarkan 6-8 minit. Kemudian buat bulat lubang di tengah ( ku pakai tudung botol jer ) dan biar doh naik lagi barulah digoreng.
4) Lepas dah goreng baru salut dengan gula.

Nota : SELAMAT MENCUBA!!

7 Komen Cerita Hati:

IntaNBerliaN said...

gebu je nampak donut Ni ;-)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

nmpk bsar dan gebu...sdap tuu...dila buat slalu xgebu..huhu

CtAyue said...

dila & ina : nanti boleh lah try resepi ni.mesti jd gebu jugak..

Chic Na said...

betul la nampak gebu je donut tu. special ni masuk mayonis. :)

Masya said...

PAKAI MAYONIS YER.. X PERNAH BUATLAH.. ADE KELAPANGAN NAK CUBALAH.. MESTI LEMAKKAN...

Chenta Eyfa Latieyfa said...

wah 1st tyme dgar donut mayonis..wajib try nih..mohon amik resepi ea..hehehe

P#eoniX said...

hamboi!!!gebunya donut ko neh...heheheh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute