Sebelum di kukus |
Selepas dikukus..Hahaha.. Tak mekar pun. |
So, saya pun google lah apakah tips-tips nak bagi hasil terbaik apam merkah ini. Rupanye kena macam ini :
1) Telur / susu / kalau pakai air gas aiskrim soda tu bukan dari peti sejuk.. Biarkan pada suhu bilik.
2) Pukul telur, gula, ovallete sampai betul2 putih gebu dan adunan tu tak jatuh bila diterbalikkan. (yang nie memang skip sikit tadi, tengok dah putih terus masuk tepung..hehe..patotlah tak mekar)
3) Selepas dah sudukan adunan masuk papercup, biarkan dulu kejap dlm 5minit, baru kukus
4) Pastikan air kukusan betul2 dah mendidih baru masuk kan apam tu..
5) Penutup kukusan kena dibalut kain untuk elak air menitis pada apam.
Kepada sesiapa nak cuba resepi ini.
Apam Merkah
Sumber : Kak Zu
Di try test : Ctayue
200g Gula castor
2 biji telur
1 sk ovallete
1 sk esen vanilla
250g tepung gandum
1 cawan aiskrim soda
pewarna & perisa kesukaan
1) Telur, gula & ovellete dipukul kembang
2) masuk tepung selangseli dgn air soda
3) tambah esen dan pukul hingga kembang sebati
4) Bahagikan adunan, tuang dlm papercup, lorekakn atas bagi cantik
5) kukus 7 minit hingga merekah.
2 Komen Cerita Hati:
dok wape nok gebu tu
hehehehe
dakpe try agi...=)
mencuba lagi la ayue....
Post a Comment