Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Thursday, 29 October 2015

Cara ajar anak sifir dan bundar nombor


"Sifir tu apa?", tanya adam. Bukan mudah nak bagi dia ingat sifir 1-12 tu. Sekarang dia baru boleh buat sifir 1-5 je. Sifir 1,2 dan 5 tu laju je dia sebut tapi 3 dan 4 agak perlahan sikit. Lagi dua bulan adam nak masuk darjah 1, saya pun tahu yang topik darab darjah 2 atau 3 baru belajar. Ini pun saya cuma nak beri dia pendedahan awal sahaja.
 
 Roda sifir. Saya letak dalam sheet protector dan guna washable marker pen supaya boleh ulang pakai banyak kali. Sambil tulis sambil ingat.
 roda sifir.
 Ini cara saya ajar adam bundar nombor. Tahun 1 dah kena belajar bundar.. alhamdulillah, banyak kali guna papan garis nombor ni, adam jadi mudah nak jawab soalan bundar. Sekarang bila beri latihan je terus boleh jawab dan tulis jawapan dengan tepat. Dia dah faham konsep bundar tu macamana. Alhamdulillah.. oh ye, saya lukis tu dan letak dalam sheet protector supaya boleh diulang pakai.

Ini pula nota sifir yang kaedah buatnya tu saya terjumpa dari google juga. Saya lupa web apa. Saya salin dan tampal supaya senang nanti nak ajar adam dan mudahkan adam rujuk nota cara buat dan hafal sifir ni nanti.






Matematik adalah subjek kesukaan adam. Aktiviti matematik la dia paling suka buat..

4 Komen Cerita Hati:

nini said...

Best la tips akak......menarik n i love it

Yaya Azura said...

Salam kenal..singgah sini cari-cari tips nak ajar anak sifir..
tqvm ye..

sally sen said...

Tq...tips yang mudah.

sally sen said...

Tq..tips yg sgt mudah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute