Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Thursday, 22 August 2013

~Tart Rose~belajar dari MIL


 Lagi cerita raya.
My MIL memang orang yang rajin buat biskut raya. Tiap kali raya memang berjenis-jenis sekut raya dia buat. Yang saya ni memang menantu hantu, tapau aje pandai.. hahak.. 
Ada satu jenis sekut raya yang encik suami suruh saya belajar buat, katanya sedap. nanti boleh saya buat sendiri. Makanya, mintaklah my MIL ajarkan camne buatnya masa kat umahnya hari tu. haha.. Simple resepi tapi yang buat lambatnya tang nak bentuk rose nya tu. Kena sabar yer nak buat biskut ni, tapi rasanya sedap dan gebu.. (^_^)
 1 > canai doh dan terapkan dengan acuan bulat yang besar sikit dari syiling 50sen. Saya guna tudung botol jer..haha.. kemudian sapu jem atasnya.
2 > Lipatkan bentuk bulat tadi dan lekatkan macam gambar 2 tu. kemudian lipat hujungnya satu kiri dan satu ke kanan.
3 > maka terhasillah bentuk rose macam gambar 3. 
 -Sebelum dibakar-
-hasil selepas dibakar-

Resepi : Biskut tart Rose
Sumber : My MIL Puan Selamah.. (^_^)

3/4 cawan gula aising
1 cawan mentega
1 1/2 cawan tepung jagung
1 biji kuning telur
tepung gandum ~ tambah sikit-sikit hingga doh jadi lembut dan tak lekat di tangan
jem strawberi
papercup

SELAMAT MENCUBA!!

2 Komen Cerita Hati:

Chic Na said...

eh eh susah tu nak kena bentukkan jadi bentuk bunga ros.. tp kalau suami dah request memang kena belajar jgk kan.. hihi..

Sya Mimie said...

nampak menarik je..mesti sedap tu kan.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute