Alhamdulillah, semalam baru mula buat biskut raya. Berhasil jugak buat walau tak cantik rupenye.. Ada yang kemek, ada yang kembang tapi masih ada bentuk bunga la.. Lagi seronok ditolong pulak oleh si kecik Adam tu yang sibuk sangat nak buat biskut raya kan. Dia tolong letak star hiasan tu je pun.. Tapi cerewet betul dia rupanye, senget sikit je dia letak dah nak nangis rengek. Padahal saya tak marah pun.. Nampak sangat kat situ dia seorang yang teliti. Nak semua kena betul jer.. Haih jenuh jugak tu...Resepi ni ambil dari buku yang dibeli tu lah. Majalah RASA. Biskut dahlia tapi versi kaler.. Warna sepatutnye merah tapi saya punya ni pink pulak.. Hihik.. :)Sesi ketekunan Adam meletak hiasan atas biskut dahlia pink.. :)
Pandainya nye anak Ibu ni........
Taraaa........ Biskut Dahlia Merah. Resepi asal warna merah terang tapi saya punya kaler pink.. Berjaya menghasilkan hampir seratus lebih jugaklah dengan satu adunan ni. Itu pun sudah dimakan sikit sama si kecik Adam. Entahlah bertahan tinggal berapa je bakinya nanti ni.. Hihik.. :)
Resepi : Dahlia MerahSumber : Majalah SAJI Edisi Bumper Raya
250 gm mentega100 gm gula aising1 biji kuning telur1/8 sudu kecil esen ros100 gm tepung kastard150 gm tepung jagung200 gm tepung gandumsedikit pewarna merah
1) Pukul mentega dan gula hingga kembang sebati.2) Masukkan telur dan esen rosa serta sedikit pewarna dan pukul lagi hingga sebati.3) Masukkan tepung sikit-sikit dan gaul hingga menjadi doh lembut. Masuk dalam acuan dan paipkan adunan. Hias dengan manik atau ceri hiasan.4) Bakar suhu 150c dalam 15-20 minit.
SELAMAT MENCUBA!!
4 Komen Cerita Hati:
rajinnya adam. semangat pulak nak raya tengok ayu buat biskut ni. hehe..
rjin adam tlg..jd ank yg baik n rjin ye;)
bagus adam rajin tolong :-)
bagus adam rajin tolong :-)
Post a Comment