Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Sunday, 5 August 2012

Adam Tolong Buat Biskut Raya


Alhamdulillah, semalam baru mula buat biskut raya. Berhasil jugak buat walau tak cantik rupenye.. Ada yang kemek, ada yang kembang tapi masih ada bentuk bunga la.. Lagi seronok ditolong pulak oleh si kecik Adam tu yang sibuk sangat nak buat biskut raya kan. Dia tolong letak star hiasan tu je pun.. Tapi cerewet betul dia rupanye, senget sikit je dia letak dah nak nangis rengek. Padahal saya tak marah pun.. Nampak sangat kat situ dia seorang yang teliti. Nak semua kena betul jer.. Haih jenuh jugak tu...
Resepi ni ambil dari buku yang dibeli tu lah. Majalah RASA. Biskut dahlia tapi versi kaler.. Warna sepatutnye merah tapi saya punya ni pink pulak.. Hihik.. :)
Sesi ketekunan Adam meletak hiasan atas biskut dahlia pink.. :)
Pandainya nye anak Ibu ni........
Taraaa........ Biskut Dahlia Merah. Resepi asal warna merah terang tapi saya punya kaler pink.. Berjaya menghasilkan hampir seratus lebih jugaklah dengan satu adunan ni. Itu pun sudah dimakan sikit sama si kecik Adam. Entahlah bertahan tinggal berapa je bakinya nanti ni.. Hihik.. :)

Resepi : Dahlia Merah
Sumber : Majalah SAJI Edisi Bumper Raya

250 gm mentega
100 gm gula aising
1 biji kuning telur
1/8 sudu kecil esen ros
100 gm tepung kastard
150 gm tepung jagung
200 gm tepung gandum
sedikit pewarna merah

1) Pukul mentega dan gula hingga kembang sebati.
2) Masukkan telur dan esen rosa serta sedikit pewarna dan pukul lagi hingga sebati.
3) Masukkan tepung sikit-sikit dan gaul hingga menjadi doh lembut. Masuk dalam acuan dan paipkan adunan. Hias dengan manik atau ceri hiasan.
4) Bakar suhu 150c dalam 15-20 minit.

SELAMAT MENCUBA!!

4 Komen Cerita Hati:

Chic Na said...

rajinnya adam. semangat pulak nak raya tengok ayu buat biskut ni. hehe..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

rjin adam tlg..jd ank yg baik n rjin ye;)

IntaNBerliaN said...

bagus adam rajin tolong :-)

IntaNBerliaN said...

bagus adam rajin tolong :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute