Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Monday, 30 July 2012

-Puding Koktel Berkuah-


Dessert untuk berbuka puasa hari ini : Puding Koktel Berkuah.. 
Memang feberet kami sekeluarga.. Senang dibuat dan rasanya Yummy.... Makan sejuk-sejuk memang best ler!!
Nah! Satu tupperware besar ku buat.. Abah adam dah lama tak makan, bila tengok puding ni dah siap disejukkan dalam peti ais terus dia kata sedapnyer.... Hihik... Puding ni aku belajar buat dari mertua sebab abah adam suka sangat dessert macam ni.. :)

Resepi : Puding Koktel Berkuah
Sumber : MYR

Puding :
1 cawan tepung kastard
1 cawan gula pasir
5 cawan air
1 cawan santan cair

*** Bahan-bahan ini dicampur dan dimasak atas api sederhana sehingga ianya pekat dan likat. Kemudian sejukkan dan ketepikan.

Bahan untuk kuah :
1 tin susu cair
2 tin air masak - pakai je tin susu tadi tu
1/2 cawan gula pasir

*** Campurkan semua dalam satu periuk, masak hingga gula hancur dan jangan sampai didih.

Lain-lain bahan :
Buah-buahan koktel tin - ambil buah jer
Nata de coco - optional
Jelly @ sumi _ optional

*** Puding dipotong kecil-kecil, campurkan semua dengan bahan-bahan yang lain dan kemudian tambahkan kuah. Sejukkan dalam peti ais baru dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!!

Ini pulak nak tayang Lauk ikan patin masak tempoyak.. Feberet adam dan abahnya..
Senang je kot nak masak ni.. Semua orang pandai kan.. :)

12 Komen Cerita Hati:

Cik Fie said...

Nak Lomo Camera , Domain , Perfume , Contact Lens , Baju Couple N Banyak Lagi Hadiah Ohsem ? JUM JOIN GA BARU OHSEM NI ! Sangat Rugi Kalau Tak Join ! X perlu Buat Entri ! Tapi Wajib Ikut Syarat Yang Diberi ! :)

http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/07/mega-giveaway-by-cik-fie-anisah-n-aiman.html

ainnoraini said...

Mmg sedapkan..anak2 kkin mmg suka mkn puding koktel tuu...

C'Jai said...

Dulu selalu buat koktel ni...memang peberet jg..tapi sejak dapat info kata buah2an tak bagus dimakan campur susu akak tak pernah buat dah... tapi memaaaaang sedap.. huhu...

adda syuhada said...

puding tu salah satu peberet sy ngn En Hubby..igt masa pose tahun lepas masa pregnant Rusydi..ari2 mesti beli nya...smpai 2-3 bekas sorg...

mama aryan said...

wah rajinnya ayu..akak ni malas nak buat haha..nak buat kena tnggu mood ada,tp ntah bila nak ada pun akak taktau hehe

inazamri said...

nampak sedap sgt puding koktel tu.bestnye dpt mkn sejuk2.tingin pulak nak buat

Chic Na said...

puding pun buat sendiri ye. macam best ni. nak try jugak. tq ayu share resepi. kalau ada lagi dessert2 yg best share lg ya. huhu.. cik na kalau desert2 ni rajin sket nak membuatnya sbb family suka. :)

cheqna said...

maring makan ikan baung..sedapnyer..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

wah! puding! dila suka try buat mcm2 pding..tp xprnh lg buat yg puding koktel guna kastard je..nk try la hr ni..hr ni jgk buat.hihi;)

rieda_ffya said...

waH...ade puding..kalo letak buah2 segar le x?

IntaNBerliaN said...

ni kalu mkn sejuk2 mmg sedap ni kan... rs sejuk je tekak.. :-)

Masya said...

suke jugak makan puding koktel tu sejuk² hihihihi.. tp hubby kurang sikit ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute