Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Wednesday, 18 April 2012

Sambal Pauh....



Mangga muda atau saya panggil pelam pauh. Lain tempat lain nama panggilannya. Masa kat kampung hari tu, tengok dalam ice box rumah mak banyak sangat buah pelam tu. Terus lah buat sambal belacan. Tapi sambal belacan pelam versi kerabu pulak saya buat. Mana kan tidak nya jadi kerabu, mak saya kata mempelam tu lagi banyak dari sambal. Apepun sedap gak.. Dua hari jugak lah tumbuk sambal versi yang sama.


Resepi : Sambal pauh versi kerabu...
3 biji buah mempelam muda - dipotong halus
1 inci belacan
dua sudu besar gula
1 sudu kecik garam halus 
4 biji cili padi merah

* tumbuk cili, garam, belacan & gula hingga hancur sedikit.
* masuk kan pelam dan tumbuk sekejap jer.
* siap untuk dimakan dengan nasi panas tambah pulak berlaukkan singgang. Memang ngam...

Resepi ni main campak-campak dan agak2 je. Terpulanglah kalau nak lagi pedas tambah lah cili. Selamat mencuba. Tapi senang je pun kan... Saja je nak share gak. :)

5 Komen Cerita Hati:

inazamri said...

sure tambah2 nasi bila ada sambal belacan pelam ni..emmm..cedap

Masya said...

kecurr air liurr dibuatnya....

Saya Disini said...

sedpnyer

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

ltak ikan rebus dlm ni lg sdap..uii..nk2^_^

ogyep yummy mellow said...

minggu lepas, balik umah mah... amik pauh juga... konon nak menyambal... dah selamat dikerjakan dek budak2 ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute