Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Saturday, 21 April 2012

Oh Tidak!! Gigi Dia Terserpih!!!


Sambil berguarau senda kami anak beranak...
Adam pun gigit tangan abah dia kononnya bergurau lah. Tiba-tiba.........

Adam : Ibu....... tengok ni apa? ( sambil tunjuk serpihan giginya yang patah)

Saya dan Abah Adam terketawakan dia dan terus tengok gigi dia.. Hahahaha.. Gigi anak ibu dah patah. Tu lah sebab malas gosok gigi dan kurang minum susu. Kan dah patah kan, saya menyakat dia. Abah Adam pulak duk senyum-senyum tengok keganjilan pada senyuman hensem boy dia. Kami saling tersenyum tahan lucu tengok kelainan adam bila senyum. 
Alamak bang!! Sudah lain pulak anak kita senyum. Kesian dia rongak gigi depan satu batang.
Adam boleh buat muka macam blur sambil rasa kelainan pada gigi dia dan...............

Adam kata : Ibu, gigi adam ada lubang lah. (sambil tunjuk lagi gigi depannya yg dah serpih tu)

Itulah yang terjadi pada adam hari nih. Lucu pulak rasa. Saya ambil serpihan gigi dia dan simpan. Boleh erk camtu?? Huhu.. Takdelah camtu nye, saya pi tanam kat dalam pasu bunga depan umah jer.. Kenangan lucu gigi adam terserpih buat yang pertama kalinya dan kenangan pertama buat saya sebagai ibu. Agaknya macam ni lah bondaku pernah alami masa  zamanku kanak-kanak riang dulu, mesti macam-macam kejadian lucu & kesabaran dalam membesar kan anak-anak. Biasalah kan budak-budak baru peringkat gigi susu memang macam tu lah agaknya kot. Lepas ni kena bawak si kecik tu jumpe doktor gigi lah untuk cabut lebihan patah gigi dia tu biar nanti gigi lain tumbuh elok. Kata orang tak boleh dibiarkan terus buruk camtu je gigi susu sebab nanti gigi kekal tak tumbuh cantik. Emm ye erk?? Yang best nye, dia terus mintak buatkan susu lepas tu.. Nak bagi gigi kuat katanya. Kami hanya mampu tersenyum....... :)




Oh! Akan lain lah nanti senyuman kamu lepas nih sebab tak cukup satu batang di depan. Hehehe. Kesian anak ibu!!!

8 Komen Cerita Hati:

P#eoniX said...

besalah...kate member saye...kat sy yang teringat kat entry sis neh...ko budak-budak dulu pon macamtuh gak...macam-macam ragam hade...heheheh....layan kan je lah...hehheh...teringat kat mama zaman mase sy dibesarkan ketika anak2x jantannya terlebih hyperaktif...

P#eoniX said...

nak wat entry pasal neh lah...hehehe...

shafiq said...

hehe , gigi susu , biasa lar tuh ,

~~zana@pb~~ said...

Anak bujang akak gigi susu dia masih kukuh. Ada juga dah tanggal tp caranya pelik sikit. Gigi dia tumbuh dibelakang gigi yg hampir nk tanggal. Bila gigi yg rapuh tu tercabut, dah ada gigi yg cover......senang kan?
Adam x suka susu eh? Anak akk smpai skg masih minum susu tepong.

ogyep yummy mellow said...

hehehehe...my youngest pun ada masalah gigi juga... cos suka makan sweets.. & x rajin gosok gigi..

ogyep yummy mellow said...

hehehehe...my youngest pun ada masalah gigi juga... cos suka makan sweets.. & x rajin gosok gigi..

IntaNBerliaN said...

ALAHAIII MCM GIGI ALISHA @ ANK SY LA PLAK..dh patah.. emmm kiranya.. jd serpih lah gigi tu..

Girang Arirang said...

pit stOp girang seterusnya adalah disini!

Girang dah jelajah blog awk. :D

http://girangdottaeminmuch.blogspot.com/2012/04/review-blog-5-segmen-siri-jelajah-blog.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute