Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Thursday, 30 April 2015

Aktiviti Homeschool anak 2 tahun


bila jarang update.. banyak entri tertangguh.. jadi ibu kumpulkan semua dalam satu entri. 

Alhamdulillah.. dhia pun menunjukkan minat untuk belajar dan buat aktiviti homeschool. ibu pun rajinkanlah diri membuat diy bahan belajar untuk dhia juga. idea-idea ni pun banyak ibu dapat daripada ibu ibu homescholing yang lain juga. ada yang dikongsikan di ig dan blog.. 
aktiviti 1 : mengenali dan mengira nombor 1-5 di samping menambah fine motor skill anak.
bahan : cawan polestrin, batang aiskrim berwarna.

aktiviti 2 : aplhabet train.. ibu buat guna paper cup dan roda pakai penutup botol. suka dhia dapat tarik-tarik train ni. biarpun baru 4 train ibu buat..tak cukup lagi alphabetnya tu.
Dhia tahu masukkan je dalam train dan cawan 1-5 tu.. hihi.. mengasah kemahiran motor halus dia.
Aktiviti 3 : Tak tahu nak letak nama apa aktiviti ni.  Ibu guna roll aluminium foil yang dah habis.. penutup botol. ibu bagi dhia main dengan memasukkan penutup tu ke dalam roll yang dilekatkan di dinding tu. Dhia suka yang ni.. penutup botol tu sama besar je dengan lubang roll tu, jai memang mencabar jugaklah tangan dia nak masukkanke dalam tu. 
aktiviti 4 : Transfer activity.
ibu guna bekas kecil lekatkan pada papan kek yang ibu taknak guna dah.. lepas tu ibu bagi dhia sudu dan guna lego kecil. ibu ajar dhia guna sudu ambil lego tu dan masukkan ke dalam bekas. Sebenarnya lebih menarik guna biskut atau marshmallow ke... baru anak lagi seronok. sambil main sambil boleh makan.. :)
aktiviti 5 : kemahiran motor halus dengan memasukkan lidi berwarna tu pada bakul jaring. lidi tu lidi satay yang diwarnakan dengan sedikit pewarna makanan dan cuka yang kemudiannya dikeringkan semalaman. ibu potong hujung lidi yang tajam tu untuk keselamatan anak-anak. Lidi ini jugak boleh pelbagai gunakan.. boleh diguna untuk mengira juga.
aktiviti 6 : Feed the Monster
Ibu menggunakan bekas potato yang dah habis... buatkan lubang dihujungnya dan bentukkan sedikit seperti mulut monster, mata dan hidung.. Bahan sampingan lain, ibu gunakan blok kayu dan penutup botol dijadikan makanan untuk monster tu. Jimat dan mudah je buatnya... :)

Aktiviti 7 : Sorting colour & stringing activities
ibu beli paper klip berwarna tu di kedai rm2 je. satu caranya untuk asingkan warna dan satu lagi masukkan ke dalam tali.

itu sahaja perkongsian untuk kali ini... 

Persediaan Awal : Belajar jawi dengan set buku Ibu ajarku jawi


Tahun depan, Adam akan masuk darjah 1, dan disebabkan itu Ibu akan cuba berikan sedikit pendedahan awal kepada Adam tentang apa yang bakal dia belajar nanti. InshaAllah...

Setelah Adam dah boleh membaca bm dan bi.. ibu mula ajarkan Adam membaca jawi pula. Untuk bahasa Arab, ibu dah belikan kamus kat dia. Alhamdulillah... kalau ditanya barang-barang dalam bahasa arab disebut apa, dia bolehlah  jawab jugak.  Ibu ni dulu masa sekolah tak ambil subjek bahasa arab, jadi ibu tak berapa pandailah nak ajar bahasa arab tu tapi ibu cuba nanti ye.

Set buku ibu ajarku jawi ni ibu beli kat SMO Book Store dengan harga RM32.90 dan kalau ada member card tu dapatlah 10% diskaun. Ada 7 buah buku semuanya. 
Sangat menarik buku ni.. menggunakan pendekatan fonik jugak susunan dalam buku tu. anak pun mudah faham. 
ini pula bbm untuk adam. ibu diy menggunakan kotak bijirin, straw dan tali. ibu tulis perkataan jawi daripada buku 1, lekatkan straw dan soltape di belakangnya.  nanti ibu suruh adam bentukkan perkataan jawi dengan memasukkan kad yang dipilih pada tali tu. senang dan jimat...

Untuk ini aktiviti padankan perkataan pada gambar. hanya menggunakan kertas A4 dan tulis perkataan, lekatkan dengan straw atau lidi satay pun boleh. kemudian buatkan gambar untuk dipadankan dengan perkataan tersebut. 

kadang-kadang, anak-anak ni akan rasa bosan kalau diajar berpandukan buku je. oleh sebab itulah ibu kena cari cara yang lebih menarik untuk lagi menarik  minat anak untuk belajar. semoga ibu diberi kesihatan yang baik dan semangat yang kuat untuk sentiasa rajin nak homeschooling dengan anak-anak ibu. aamin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute