Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Wednesday, 4 November 2015

Diy mainan anak yang boleh buat anak lupa pada gajet


Anak saya dulu pun hampir ketagih dengan telefon dan boleh dikatakan dalam sehari tu banyak kali duk main telefon dan tablet. Memang saya tak suka keadaan itu berterusan. Alhamdulillah sekarang ini dia tak macam dulu.. kadang tu lupa nak tengok youtube tu. Haha. 

Bila sehari tak buat apa-apa aktiviti pasti mereka bertanya dan mereka sendiri akan selongkar abm dan diy toys yang ibu buatkan  sebelumnya. Ulang je main.. nak menarik perhatian anak memaksa ibu untuk jadi lebih kreatif dan perlu jadi lebih rajin. Sumber idea banyak saya cari di aplikasi pinterest. Senang pakai handset je, tengah relax sebelum nak tidur pun sempat la duk cari idea kat situ dan boleh sampai termimpi gitu.. berhantu pula rasa bila kenal benda tu. Haha. :) 

1) Trek kereta dari kotak

 saya guna kotak coklat dan satu kotak ubat gigi. Potong dan lekatkan dengan double tape.

 Adam suka la dapat ni.. wooo kereta tu lagi laju.. waahh..

2) Fun racing pompom ball
 ini pun mainan yang tak perlu belanja besar. Beli masking tape tu RM2, straw dan pompom ball boleh cari kat kedai mr.diy, satu paket RM2.50.

 Aktiviti meniup straw ialah salah satu aktiviti yang bagus untuk terapi pertuturan. Kalau anak ada masalah nak sebut sesuatu huruf bolehlah selalu buat aktiviti tiup straw begini selain daripada tiup belon dan tiup buih sabun.
 Si abanglah paling suka.. adik kena ibu tolong pegang straw menghala ke pompom baru jadi semangat nak main. Alhandulillah dhia pandai tiup straw tu.

3) Fun golf games
 saya guna mangkuk polisterin jadikan target goal. Kertas tu buat melengkung supaya nampak lagi menarik. Kayu golf pula dari kotak dan letak batang belon sebagai sokongannya. Bola golf guna pompom.

 Jimat kan? Tak payah susah-susah nak belanja besar untuk buat aktiviti yang seronok. Apa yang pasti anak jadi teruja yang diy ni dari yang beli.

4) Fun mini catapult pompom games

 Diy mini catapult tu dari batang aiskrim, pompom ball sebagai peluru dan bekas sebagai target. Saya tambah tampal kertas ditulis perkataan. Tujuannya sambil main tembak-tembak tu sambil belajar sebut perkataan.

Saya guna 7 batang aiskrim untuk buat mini catapult ni, 4 Gelung getah, tudung botol dan double tape.

1) Ambil 5 batang tu disatukan dan ikat kiri kanan hujungnya dengan getah.
2) Ambil lagi 2 batang tu ikat bahagian hujung sahaja.
3) Masukkan yang 5 batang tadi ke dalam 2 batang tu. Macam V tu.. yang 5 batang tu sebagai sayap. V di tengah dan tarik ke hujung sikit. Macam nampak jadi kapal terbang. Lepas tu, ikat dengan getah buat macam X.

Stress juga tu nak masukkan dalam cawan.. bukan mudah ye. Bila berjaya seronok tapi bila tak masuk... tension. Hihi. Tapi dia main sampai habis la. Angry bird katanya games ni. 

Diy mainan yang ringkas dan mudah nak disediakan. Pasti anak takkan ingat sangat pada gajet.. adam masa main games golf tu..dia berjaya tak sentuh gajet hari tu. Dia lupa... hihi. 

Selamat mencuba ye!! 

1 Komen Cerita Hati:

acu yuhan said...

cantik blog.. done folo, folo me back k :) http://acuyuhan.blogspot.my/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute