Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Wednesday, 20 February 2013

Test Resepi ~ Ez Choc Swirl Cake


Sejak akhir-akhir ni, mood nak test resepi yang dah lama copy tiba-tiba makin membuak-buak pulak. Kerajinan tu tiba-tiba je datang walhal sebelum ni malas je. Itulah jadinya bila oven kesayangan tu panas kembali, mulalah jadi rajin. Kalau biskut dahlia tu dah banyak kali jugaklah buatnya. Agaknya baby saya ni suka biskut dahlia kot. Hihik.. 

Saya suka sangat dengan kek marble dan seangkatan dengannya lah. Bahannya pun simple dan senang sikit nak buatnya.  Kali ni saya cuba kek ala-ala marble jugaklah tapi lagi sedap sebab ada rasa coklat dan gebu je kek ni bila makan. 
Resepi : Ez Choc Swirl Cake
Sumber : MyResepi.com

200 gm tepung naik sendiri (ayak)
175 gm gula castor
175 gm mentega 
3 biji telur
4 sudu besar susu segar (saya letak susu cair aje)
1 sudu kecil esen vanilla
100-125 gm coklat masakan *dicairkan dulu ( Saya letak 150gm)

1) Satukan semua bahan kecuali coklat masakan yang dicairkan.
2) Pukul adunan hingga kembang dan ringan.
3) Tuang 1/2 adunan ke dalam loyang yang digris, kemudian tuangkan pula 1/2 coklat cair. Tuang lagi lebihan adunan kek dan diakhiri dengan lebihan coklat cair tadi. Ambil lidi dan buat lorekan sikit.
4) Bakar pada suhu 160c selama 50 minit atau satu jam hingga kek masak.

SELAMAT MENCUBA!!

4 Komen Cerita Hati:

Nur Fahz said...

gebunya kek marble dia..thanks share resepi.simple nampaknya :)

izan mama mia said...

sedap kek..ngandung baby girl ker

Chic Na said...

macam kek marble ke ayu?

Riedaffya ibrahim said...

wah cedapnye...mintak skit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute