Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Thursday, 1 August 2013

Persiapan Raya??


Salam 1 ogos semua.. Selamat datang Ogos.. Kejap je masa berlalu, dah bulan ogos sudah dan tak lama lagi kita nak sambut raya kan.. Korang semua mesti dah siap semua persiapan raya kan.. Kalau tanya saya.. hahaa.. memang tak berapa lengkap pun lagi. Entahlah kenapa, tahun ni tak terasa macam beria sangat saya nak beli itu ini, cuma mencari keperluan untuk si kecik-kecik saya jer. Barang buat kuih raya dah beli cuma tak terbuat lagi. Mana sempatnya, sungguh sibuk bulan ni. Wah surirumah pun sibuk ke? hihi.. Memang pun tau. Lagi sibuk..baru jer sentuh bahagian dapur.. dah si kecik nakkan perhatian, dah si kecik, si abangnya pun sibuk nak perhatian ibu dia jugak. haa tu belum bab kain baju lagi tu.

Tahun ni memang shopping last minute... semalam ke KB.. Pergi KB mall, takde jumpe pun apa yang dicari.. Haa memang sales sana sini tapi kena pandai tengok harga jugak. Jangan dibutakan mata dengan percent bagai tu. Bak kata encik suami, membelilah ikut kemampuan dan bukan ikut orang. Apa yang penting anak-anak dapat baju baru pun dah buat kami bahagia.. soal ibu abahnya jatuh nombor tiga pun takpe.. Dapat balik raya jumpa sanak saudara bagi saya lagi penting dari beli baju baru yang mahal-mahal dan berpasang-pasang. Lagipun kami plan nak balik tiga kampung tahun ni.. haa itu dah kena bajet jugak tu. huhu..

Untuk raya kali ni, first raya giliran kampung saya sampailah raya ketiga sebab kazen saya yang tersayang kawen raya ketiga tu.. Lepas tu baru balik kampung encik suami pulak.. Lepas tu baru plan nak ke Ulu Jempol, umah tok abah Adam dan Dhia yang memang dah lama kami tak balik sana. Last pergi masa umur Adam 5 bulan..Kiki.. Lama giler tak gi sana. Hahaha..
Semalam ke KB, hanya beli baju Dhia dan Adam jer.. Nanti nak kena tambah beli lagi untuk mereka dan abahnya. Saya ni dapat blouse pun jadilah... lagipun baju-baju raya nan lalu saya jarang pakai dan masih elok lagi. Tak kisah pun pakai yang tu.. Yang sebenarnya excited nak beli gaun kat Dhia tapi tak jumpa yang berkenan di hati lagi ni.. Nanti shopping lagi, cari sampai jumpa.. hahahak. (^_^)
 Baju Adam sehelai jer.. yang lain-lain tu semua barang Dhia.. Haa nampak tak betapa excitednya kami beli barang untuk Dhia hinggakan Adam baru dapat satu.. Kesian Adam (^_^)
Saya suk sangat sebab dapat jugak belikan Dhia baju kurung sepasang. Tengok macam muat je ngan dia, try pakaikan dan nampak macam boleh jer ngan Dhia. Teruslah beli satu.. ni pun sepasang kecik camtu pun dah RM39.90. Entah nanti Dhia selesa ke tidak berbaju kurung di hari raya, harapnya dia oklah..hihi.. Yang paling saya suka sebab akhirnya dapat jugak belikan headband tu.. sebelum ni duk nengok anak orang je pakai kan..Hihi.. Melihatkan baju-baju gegirl.. waaa juling bijik mata.. Mahu je rembat semua tapi mujurlah masih boleh fikir lagi dan ingatkan diri jangan ikut nafsu..haha.. (^_^)
 Catterpillar.... abahnya yang bersungguh belikan ini..katanya buat teman Dhia tidur.. hahaha.. nampak.. Dhia lagi dapat.. (^_^)
 Dhia dengan headband barunya.. ala tomel-tomel anak ibu..
Kat mana yer sama kita ni erk Dhia? Awak putih gebu.. ibu ni hitam manis saja.. haha.. 
Ramai yang tanya saya, apa saya makan ketika pregnantkan Dhia sebab Dhia putih. Susu ke? Hihi.. ekceli kan, saya minum susu sempat tiga kotak jer.. soya langsung tak minum. Yang saya banyak minum hanyalah air mineral yang memang berkotak-kotak encik suami belikan... dan bulan terakhir pregnancy saya, saya minum air pati jus delima Gulsan pemberian seorang teman.

Syukur Alhamdulillah di atas segala rahmat dan kurniaan-MU kepada kami. Sesungguhnya anak-anak adalah hartaku yang tidak terhitung nilainya.
 Ya Allah Ya Tuhanku... lindungilah anak-anakku, peliharalah kesihatan mereka dan jadikanlah mereka anak-anak yang soleh dan solehah.  Amin.

7 Komen Cerita Hati:

S.K.A said...

Salam kak..sy nk thu smthing ni..akak pgguna cel, max @ digi?? nk thu sbb akak pmenang GA pheonix..nk confirm btol2 =)

Fizalinolie said...

Comelnya Dhia... Walaupun beza warna kulit. Muka tetap sama... Hikhik

Puan Kutu said...

dasyat shopping utk dhia.ye la girl ni bju semua cantik2 pastu murah lak tu..abg adam nti tmbh baju lg..:)

adam pun putih.agaknya abahnya putih kot..hehe

P#eoniX said...

hahahahah!!!!dah shopping pon...cantik headband tuh...x der gambar adam try baju ker...hihihihhh!!!

Riedaffya ibrahim said...

ala...x sabar nk tengok dhia berbaju kruung dan berheadband tu..mesti comei kan..ade anak2 ni, keperluan mereka kita utamakan...

Masya said...

seronoknya kemain meriah raya kali ni dah berempat ... alahai anak putih pun ada org pelik ke.. baby kan.. bukan berjemur mestilah putih, tp minum air kosong bnyk memang bgs...

mama aryan said...

salam...

selamat hari raya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute