Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Friday, 12 July 2013

~Apam Coklat~


Hari ni berbuka dengan kuih hasil air tangan sendiri.. Try ngetest buat apam ler pulok.. Maka jadilah Apam coklat ni.. Resepi dapat dari seorang kawan kat fb.. Thanks yer kak dan izinkan saya share resepi akak yang mudah lagi sedap (kata Adam sebab dia yang rasa dulu) tu kat sini yer. Memang mudah sebab sekali buat dah menjadi tu.. Hihikk.. (^_^)
 Saya guna paper cup kecik.. kalau buat pakai letak terus dalam acuan lompang tu pun boleh.. Kalau pakai papercup ni dapatlah dalam 35 biji..
Resepi : Apam coklat
Sumber : Kak Leila Pinky

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air - saya pakai susu cair
1 biji telur
1/2 sdt soda bikarbonat
2 sudu besar milo - saya pakai serbuk koko

Cara-caranya :
1) Masukkan semua bahan ke dalam blender.. (saya pakai mixer)
2) Panaskan kukusan dan masuk adunan dalam acuan lompang yang sudah digris dengan sedikit marjerin atau minyak masak dan kukuslah lebih kurang 15 minit.

5 Komen Cerita Hati:

SeputihSalju said...

simple je kan buat apam ni.. nnti blh la sy cuba.. :-)


asalam kenal.. follow sini ye.. :-)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

snangnya resepi dia..nnti nk cuba la..nmpk sdap:-)

Masya said...

kukus yer.. lama x buat apam, anak sy pun asyik menanya jer..

Masya said...

kukus yer.. lama x buat apam, anak sy pun asyik menanya jer..

Puan Kutu said...

senangnya espi,tak payah pakai mauripan pun ekk.boleh cuba ni..tq ye resepinya..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute