Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya. Wassalam.

Lovely Followers

Sunday, 20 January 2013

Ber 'DRAMA' lagi dia...

Hati saya cukup berat bila terpaksa tinggalkan anak di tadika dalam keadaan dia menangis dan kali ini lagi kuat tangisannya. Ini kali ketiga dia buat perangai menangis di tadika sepanjang sesi nak masuk 3 minggu persekolahan ni. Sebelum ni hanya biasa je dan ber'drama' pun tanpa ada esakan tangisnya. Siapa sanggup tinggalkan anak dalam keadaan begitu tetapi tetap ku tinggalkan jua. Menurut cikgunya, Adam sekejap je pun nangisnya dan lepas tu ok lah dia.

Emmm.. apa yang saya boleh agaklah kan, saya rasa dia kurang keyakinan bila berada di tadika seolah-olah dia tiada kawan atau mungkin juga takut dengan kawan-kawan sebayanya. Cikgunya beritahu saya, Adam pandai kat sekolah dan kaler pun cantik jer. Tapi kenapa dia boleh ber'drama' di awal pagi yer? Hairan juga saya apalah masalah si kecik kesayangan saya ni? Saya rasa dia belum ada kawan yang rapat kot kat tadika tu sebabnya setiap kali saya tanya siapa kawan Adam, dia cakap tak tahu... Yang dia kenal dan sebut hanya cikgu Ma, cikgu Yah dan Ammar yang memang kawan dia kenal sejak sebelum masuk sekolah lagi. Itu pun mujur dia satu kelas dengan Ammar tu. 

Saya pun men'google' lah ada tak tips nak tangani masalah anak yang meragam nak ke tadika ni dan InsyaAllah saya akan cuba terapkan dan amalkan tips-tips tersebut dengan harapan membantulah. Saya nak adam menjadi seorang kanak-kanak yang berkeyakinan tinggi bila berada di sekolah sepertimana dia berkeyakinan semasa berada di rumah dengan saya. Itu yang buat saya hairan tu kerana di rumah dia Ok jer dan memang apa dia buat kat rumah ni dia buat dengan keyakinan. Mungkin yang membezakan suasana dan persekitaran kerana di sekolah dia belum biasa dengan dikelilingi ramai kanak-kanak sebaya dia. Mungkin jugak dia agak slow macamana nak berkawan dan bergaul dengan orang yang baru dia nak kenal. Masih terkejut lagi kah dia? Tak mengapa anakku.. Take ur time, ibu takkan paksa. Ibu tahu anak ibu anak yang baik dan pandai.

Saya tidaklah sampai berniat nak stopkan dia sekolah walau ada orang kata awal lagi tu 4 tahun hantar.  Tapi saya akan berusaha untuk buat dia suka dan gembira untuk ke tadika tanpa perlu ada 'drama' lagi di awal pagi sebelum keluar pintu rumah dan di pintu kelas. 
Chayookkk!! Chaayookk Ayue.. U can Do It!! Tujuan kami hantar dia awal sebab kami kalau boleh nak dia masuk darjah satu dah pandai membaca dan menulis. Oleh sebab tu jugak, kami pilih hanya tadika kemas je dulu sebab separuh hari je sesi pembelajarannya dan tidaklah Adam rasa terlalu lama di sekolah. Semoga dia akan serasi dan selesa lepas ni berada di tadika. Ibu dan abah sentiasa inginkan yang terbaik untuk Adam dan Ibu abah akan pastikan Adam membesar dengan baik bagaikan juara. InsyaAllah...
Adam dapat buku kaler baru petang semalam,dengan semangat gigihnya dia mewarna pages tu hingga tidur lewat semalam walau dah disuruh tidur pun dia tak nak dan tetap jugak nak siapkan satu pages tu. Dah selesai semuanya baru lah dia tidur.

p/s : Kalau ada ibu-ibu yang pernah berdepan dengan masalah mcm saya ni boleh lah berkongsi cara bagaimana nak atasinya dengan saya yer.. :)

4 Komen Cerita Hati:

P#eoniX said...

amin....isyALLAH....semoga berjaya....chayuk!!!chayuk!!...

Riedaffya ibrahim said...

hehe...teringat msy sy hantar safiya ms umur dia 4 thn..thun lps,...sbln tau, mcm2 alasan dia xnak msk kls..sampai menangis, tertido kat grill pintu..sape x sedih tp teacher dia ckp normal la budak2 baru mmg camtu...aduii..sabar je ayu..

Masya said...

sejujurnya amir pun dulu macam tu... lama jugak buat peragainya, tp alhamdulillah.. sekarang dah okkk... nnt saya kongsikan tips yg saya gunakan kat blog saya.. kalau sempat...

kasihibu said...

mungkin ada sesuatu yang adam tak selesa kot?
akak mula mula hantar abang ariq ke sekolah dalam usia dia 4 tahun ni, takut juga kalau dia tak mahu, tapi setakat ni tak ada masalah nampaknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute