Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Saturday, 15 October 2011

cerita Telinga..

Salam.. dh lame tak entri sbb atcually sakit telinga.. dah seminggu dah telinga berdengung dan berdesing.hilang dengung, desing pulak. dah check up ngn doc. katanyer takde ape2.. effect demam selsema. mujur sebelah kiri aje.emm.. memang rs tak selesa masa mula2 hr tu. segala benda jadi nk marah. tapi ni semua dugaan.. kena sabarlah kan. tapi memang, rasa cam hilang kualiti satu deria.. jadi bersyukurlah dengan apa yg kita ada. semoga kesihatan kita sentiasa dalam keadaan baik. kata orang mencegah itu lebih baik dr mengubati kan. tu lah sy. tak pandai jaga kesihatan kot. berat pun lom ditambah2 lagi.camne nk sihat. hehehe..

Cerita pasal telinga berdengung dan berdesing nie..telinga nie mmg deria penting selain dari penglihatan. ni nk kongsi sikit pasal telinga..bila dh cmni mulalah nk cari artikel yg berkaitan kan..tapi rasanya sy bkn sakit nie..

Dengung Dalam Telinga (Tinnitus): Untuk penyebab-penyebab yang tidak diketahui, 33% pesakit dengan gangguan sendi rahang mengalami suara bising (noise) atau dengung (tinnitus).

 Ni sy terbaca.. 

Bacaan bila telinga berdengung
Rasulullah s.a.w bersabda:”Apabila berdengung telinga seorang kamu, maka hendaklah ia mengingati Allah dan berselawat kepadaKu. Setelah itu hendaklah ia ucapkan pula: “Dzakarallahu man dzakaranii bi khair” (Allah akan mengingati seseorang yang mengingati Rasul secara baik) [Hadith Riwayat Ibnu Sunny] 

apa2pun hope lagi seminggu dua baik lah telinga sy nie..insyaAllah....

2 Komen Cerita Hati:

~~zAnAfAhMi~~ said...

harap azyue cepat semboh, jgn marah2 ye, tu semua cobaan...

azyue said...

tq kak zana.. dah baik dah. rupanya sebab selsema..terkena jangkitan pd telinga. alhamdulillah dh sembuh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute