Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Monday, 30 July 2018

Pencarian mixer baru. Hadiah hari jadi tahun 2018.


Mixer lama jenama trio dah tak berfungsi dengan baik. Hampir empat tahun mixer trio berjasa. Alhamdulillah.kali ni teringin nak upgrade mixer jenis power mixer tu. Ada balloon whisk, k-beater dan cangkuk doh roti. Tu diaaa punya berangan pada awalnya.

Tapi terharu bila boss kata OK dan lagi terharu bila dapat awal dari bulan hari jadi. Ini kiranya hadiah birthday in advanced la. Terima kasih suamiku bossku hadiahkan mixer ni. Alhamdulillah. Semoga 

Gosok mixer heavy duty brand Cornell. Harga rm550++. Yang ini heavy duty. Masa ni survey dekat aeon mall.

Alhamdulillah. Boss belikan yang ini di G-orange mall.
Harga promosi. Kalau survey harga di internet RM500++ juga model ni. Itu yang boss kata beli jelah. Nanti tak dapat dah harga ni. Terharu dan nangis juga la belakang dia la tapinya.. Yelah..duk ingat dapat lambat lagi..TUP TUP seawal ini. Mahu tak gumbira hati kan.


Nak juga bergambor dengan mixer. :)

Ni maksimum boleh muat. Ok la untuk kegunaan di rumah. Kan lepas ni nak mula bisnes kek kecil kecilan semula. :)

Oven dan mixer ni dua benda saya sayang. Dua dua hadiah dari boss. :)

  Pertama kali ke G-ORANGE MALL ni .besar dan banyak juga la pilihan. Barangan letrik murah di sini.
Terima kasih boss. Semoga semakin murah rezeki awak. 

Resepi tat jepun stail saya



Ibu Cuba.
Tat jepun.

Crust :
170gm butter/marjerin
50gm gula icing
1bj telur gred c
1 SK esen vanilla
290gm tpg gandum

-pukul sebati gula Dan butter dengan senduk je. Masuk telur.mix sebati. Masuk Esen. Masuk tepung sikit sikit.uli hingga jadi doh lembut.

Filling : apa apa Jenis jem atau filling

Kek :
200gm spongemix/tpg optima
200gm telur
50ml air
50ml minyak
1sk esen vanilla

-mix semua kecuali minyak. Mix hingga gebu. Dah gebu kental baru kaupbalik minyak dengan spatula.

Caranya.
-terap doh masuk acuan tat.
-letak jem.
-letak adunan kek.buatla corak dari dua sudu adunan kek diwarnakan.
- bakar 15-20 minit suhu 170c

Monday, 5 February 2018

Dapur mainan anak daripada storage box


Storage box tu IBU letak mainan masak masak. Jadi diy teruslah menjadi dapur mainan anak anak.
Tampal pembalut hadiah. CD dan penutup botol 


Lepas dah siap main..bolehlah kemas semula mainan masak masak dalam box. 

Diy doll house

Lagi paten doll house yang IBU buat.  
Dari sebuah kotak sebesar lebih kurang kotak air mineral.
Doll house ini tak lengkap perabot. Belum beli perabot. :)
Paten ni mudah nak buat. Tak perlu cantumkan banyak kotak. Guna satu kotak besar je. Alhamdulillah .

Hanya print sahaja dan tampal perabot tu semua. Bahagian dapur 

Bahagian ruang tamu, bilik tidur, bilik air dan loteng.

Ini pula diy buaian. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute