Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Sunday, 20 May 2012

-Moist Orange Mocha Brownies-


Kek coklat permintaan dari Adam sayang. Kek coklat yang ada gabungan rasa coklat, oren dan nescafe. Memang moist lah sebab dah namanya pun begitu kan. Ikut resepi asal kena guna loyang 10"X10" tapi aku ni saje menggatal pakai loyang 9", jadi agak tebal sikitlah brownies ni. Bukan tak boleh pakai loyang apepun, resepi ini kan brownies, jadi biasanya dia nipis sikitlah rupa kek tu kan. Belasah jelah pakai yang mana pun asal nanti boleh dimakan sudah kan. :)

Ternyata aku telah menderhaka sedikit dari resepi asalnya. Aku telah tambah dengan melapiskan cream cheese frosting dahulu kemudian baru aku siram dengan choc ganache cara aku di bahagian atasnya. Maka, terhasil lah Moist Orange Mocha Brownies versi aku. :) 






Resepi : Moist Orange Mocha Cake/ Brownies
Sumber asal : Kak Yati
Di try test : ctayue

A : 
1 cawan Butter cair/minyak masak - ku guna minyak jagung
1 cawan susu cair
2 cawan gula perang
1 cawan air panas
1/2 sudu kecil nescafe -bancuh dengan1/2 sudu kecil air suam
2-3 sudu besar oren sunquick - ku letak 2 sudu jer

B (kacau rata) : 
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur gred B - ku pakai saiz A

C ( ayak) :
 2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
 1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

1) Panaskan oven 175c selama 10 minit.
2) Kacau bahan A supaya sebati.
3) Masuk bahan B dan kacau rata.
4) masuk bahan C dan gaul rata.
5) Lapis loyang dengan kertas minyak/ gris loyang 10"x10".
6) Bakar selama 45min-50min.

Cream cheese frosting : 
125gm creamcheese
60gm mentega/butter
1/2 cawan gula icing -ayak
1 sudu kecil sunquick
1 sudu teh esen vanilla -ku tak letak
*** Pukul creamcheese dan mentega hingga berkrim. Tambah gula, esen, jus dan pukul hingga sebati.

Choc Ganache : 
250gm coklat masakan
1 sudu besar butter
1 sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar air panas
*** Panaskan secara double boil hingga cair dan sebati.

Nota : SELAMAT MENCUBA. Resepi ni mudah je dibuat sebab tak perlu pakai mixer, hanya sebatikan pakai hand whisk tu aje. :)

2 Komen Cerita Hati:

P#eoniX said...

best...leh jimat dwet x yah beli kat luar...tinggal bwat sendiri jer....lelame leh improve bukak kedai kek...hahaha...

inazamri said...

eh eh...samalah kita..ptg td pun akak buat kek coklat gak..tp rasa coklat je..takde la oren2hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute