Haha.. tension jugak aku cmaner nk wt shoutbox tu.. aku wt tak jd.ler. bila copy jd lain lak...serius geram..huhu.. takpelah takdo pon..tidak kisah lah..dah wat tak jadi..buat ape nk fenin2 pikir..hehe.. kalau siapa yg pandai, leh la tulun ajarkan..hehe.. ;)
Lovely Followers
Thursday, 17 November 2011
Tuesday, 15 November 2011
KumPuL................Resepi
Salam semua....
Memasak tu memang dah jadi rutin sbagai seorang perempuan kan. Saya sejak2 dah jadi ibu ni baru lah merajinkan diri untuk belajar masak apa yang saya tak pernah masak..hehe.. sebab tu sy suka kumpul resepi... bila ada kerajinan dan kelapangan, sy akan cuba lah resepi2 yg dikumpul tu.. sekarang dah ada 3 notes book yg ada mcm2 resepi dlm tu..hehe... yang bestnye, kalau tiap kali balik kg, dah kena bawak sekali lah buku2 tu. hehe...
Saya suka sgt dengan kek...tengok kek yg cantik2 tu, aduhai rasa seronok jer hati nie..suka tgk kek kt blog2 org..cantik2 nyer diorang wat..tapi sy tdk brp pandai lagi nk deco2..hehe.. insyaallah pelan2 belajar, jadilah nt kan. tapi satu je masalah sy, kalau sy tengah serabut, sy mmg tidak digalakkan utk masuk dapur sbb mesti tak jadik apa sy wt..hehe.. tu pelik tu.. kena tunggu mood OK br masakan pun akan jd OK. hehe...
Sekarang dah ade 3 books..lepas nie confirm berganda lagi..hehe.. sampai naik pening encik suami saya dgn hobi baru sy nie..hehe... Jom lah kumpul resepi... :)
Label:
citer
Sunday, 13 November 2011
Kek Marble
Kek marble.. saja nk tepek sini resepi.. entri tertangguh nih...
KEK MARBLE
sumber : Myresepi.com
3 biji telur
1 cawan marjerin
1 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum *ayak
1 sudu makan baking powder *ayak
2 sudu makan susu pekat manis
satu penutup esen vanilla
bbrp pewarna pilihan
1) pukul marjerin dan gula hingga kembang
2) masuk telur dan pukul hingga kembang
3) masuk esen dan susu..kacau rata
4) masuk tepung dan kaupbalik kan shj bg sebati
5) sediakan 3 bekas dan warnakan.. selangselikan masuk setiap adunan dalam loyang bermula di tengah2 loyang...
6) panaskan dulu oven dan bakar suhu 170c selama 40minit atau hingga masak.. cucuk tak lekat..
Label:
kek
lagi2.....karamel..
Sangat suka kek nie.. buat lagi semalam sbb tiba2 tekak rs nk makan kek karamel..jadi buat jelah..sambil di kacau oleh anakanda tersayang..hehe.. kalau adam tu mmg suka bertempek time sy nk buat kek.. suka sgt dia tengok... hehe... tara... inilah hasil meng karamel kn semalam. seronok main colour2 tu selang seli..hehe.. :)
KEK KARAMEL
sumber resepi : sis diana @ skyblueskitchens, dan sis farah...
BHN A : 2 Sudu besar gula pasir
*dimasukkan dlm loyang dan dimasak pada api perlahan hingga jadi gula hangus..ketepikan
BHN B :
3bj kuning telur
setengah tin susu cair
70gm gula kastor (1/3cwn)
1 sudu teh kecil esen vanilla
* dikacau manja2 dan jgn berbuih. Tapiskan semasa masuk dlm loyang gula hangus tadi. ketepikan.
BHN C :
3bj kuning telur
70gm gula kastor (lbh kurang 1/3cwn)
140gm tepung gandum (ayak)
1 sudu teh kecil baking powder
135ml air masak biasa
45ml minyak masak
* telur dan gula dipukul kembang (pakai whisker jer)
* masuk tepung, baking, air dan minyak, kemudian gaul rata.
BHN D(meringue) :
6bj putih telur
70gm gula kastor
1sudu teh krim tartar
* pukul semua hingga kembang bertanduk..betul2 cam krim.. (pakai mixer lebih baik)
* cara nk check meringue dh jd ke tak : adunan tak jatuh bila diterbalikkan atau ambil sudu cedok sikit, adunan tak jatuh)
* makesure kuning telur @ air tak termasuk dlm putih telur td..
* bekas lain2 yer utk C dan D.
kemudian :
* campurkan C dan D = jadilah adunan kek
* gaulrata dan sebati elok
* warnakanlan mengikut kesukaan anda
* selangselikan adunan semasa melapis spt buat marble kek (pastikan adunan susu dlm loyang tak berbuih sebelum masukkan adunan kek.
* bakar secara setam bake selama 1jan. api atas bawah. suhu 160c - 180c bergtg oven msg2. <<< ayu bakar 45min jer, suhu 170.
<<< steam bake tu letak air sikit dlm loyang besar @ loyang hitam oven baru letak loyang kek.
* sejukkan dlm peti ais..makan sejuk2 baru best..
*dimasukkan dlm loyang dan dimasak pada api perlahan hingga jadi gula hangus..ketepikan
BHN B :
3bj kuning telur
setengah tin susu cair
70gm gula kastor (1/3cwn)
1 sudu teh kecil esen vanilla
* dikacau manja2 dan jgn berbuih. Tapiskan semasa masuk dlm loyang gula hangus tadi. ketepikan.
BHN C :
3bj kuning telur
70gm gula kastor (lbh kurang 1/3cwn)
140gm tepung gandum (ayak)
1 sudu teh kecil baking powder
135ml air masak biasa
45ml minyak masak
* telur dan gula dipukul kembang (pakai whisker jer)
* masuk tepung, baking, air dan minyak, kemudian gaul rata.
BHN D(meringue) :
6bj putih telur
70gm gula kastor
1sudu teh krim tartar
* pukul semua hingga kembang bertanduk..betul2 cam krim.. (pakai mixer lebih baik)
* cara nk check meringue dh jd ke tak : adunan tak jatuh bila diterbalikkan atau ambil sudu cedok sikit, adunan tak jatuh)
* makesure kuning telur @ air tak termasuk dlm putih telur td..
* bekas lain2 yer utk C dan D.
kemudian :
* campurkan C dan D = jadilah adunan kek
* gaulrata dan sebati elok
* warnakanlan mengikut kesukaan anda
* selangselikan adunan semasa melapis spt buat marble kek (pastikan adunan susu dlm loyang tak berbuih sebelum masukkan adunan kek.
* bakar secara setam bake selama 1jan. api atas bawah. suhu 160c - 180c bergtg oven msg2. <<< ayu bakar 45min jer, suhu 170.
<<< steam bake tu letak air sikit dlm loyang besar @ loyang hitam oven baru letak loyang kek.
* sejukkan dlm peti ais..makan sejuk2 baru best..
Label:
kek