Sangat suka kek nie.. buat lagi semalam sbb tiba2 tekak rs nk makan kek karamel..jadi buat jelah..sambil di kacau oleh anakanda tersayang..hehe.. kalau adam tu mmg suka bertempek time sy nk buat kek.. suka sgt dia tengok... hehe... tara... inilah hasil meng karamel kn semalam. seronok main colour2 tu selang seli..hehe.. :)
KEK KARAMEL
sumber resepi : sis diana @ skyblueskitchens, dan sis farah...
BHN A : 2 Sudu besar gula pasir
*dimasukkan dlm loyang dan dimasak pada api perlahan hingga jadi gula hangus..ketepikan
BHN B :
3bj kuning telur
setengah tin susu cair
70gm gula kastor (1/3cwn)
1 sudu teh kecil esen vanilla
* dikacau manja2 dan jgn berbuih. Tapiskan semasa masuk dlm loyang gula hangus tadi. ketepikan.
BHN C :
3bj kuning telur
70gm gula kastor (lbh kurang 1/3cwn)
140gm tepung gandum (ayak)
1 sudu teh kecil baking powder
135ml air masak biasa
45ml minyak masak
* telur dan gula dipukul kembang (pakai whisker jer)
* masuk tepung, baking, air dan minyak, kemudian gaul rata.
BHN D(meringue) :
6bj putih telur
70gm gula kastor
1sudu teh krim tartar
* pukul semua hingga kembang bertanduk..betul2 cam krim.. (pakai mixer lebih baik)
* cara nk check meringue dh jd ke tak : adunan tak jatuh bila diterbalikkan atau ambil sudu cedok sikit, adunan tak jatuh)
* makesure kuning telur @ air tak termasuk dlm putih telur td..
* bekas lain2 yer utk C dan D.
kemudian :
* campurkan C dan D = jadilah adunan kek
* gaulrata dan sebati elok
* warnakanlan mengikut kesukaan anda
* selangselikan adunan semasa melapis spt buat marble kek (pastikan adunan susu dlm loyang tak berbuih sebelum masukkan adunan kek.
* bakar secara setam bake selama 1jan. api atas bawah. suhu 160c - 180c bergtg oven msg2. <<< ayu bakar 45min jer, suhu 170.
<<< steam bake tu letak air sikit dlm loyang besar @ loyang hitam oven baru letak loyang kek.
* sejukkan dlm peti ais..makan sejuk2 baru best..
*dimasukkan dlm loyang dan dimasak pada api perlahan hingga jadi gula hangus..ketepikan
BHN B :
3bj kuning telur
setengah tin susu cair
70gm gula kastor (1/3cwn)
1 sudu teh kecil esen vanilla
* dikacau manja2 dan jgn berbuih. Tapiskan semasa masuk dlm loyang gula hangus tadi. ketepikan.
BHN C :
3bj kuning telur
70gm gula kastor (lbh kurang 1/3cwn)
140gm tepung gandum (ayak)
1 sudu teh kecil baking powder
135ml air masak biasa
45ml minyak masak
* telur dan gula dipukul kembang (pakai whisker jer)
* masuk tepung, baking, air dan minyak, kemudian gaul rata.
BHN D(meringue) :
6bj putih telur
70gm gula kastor
1sudu teh krim tartar
* pukul semua hingga kembang bertanduk..betul2 cam krim.. (pakai mixer lebih baik)
* cara nk check meringue dh jd ke tak : adunan tak jatuh bila diterbalikkan atau ambil sudu cedok sikit, adunan tak jatuh)
* makesure kuning telur @ air tak termasuk dlm putih telur td..
* bekas lain2 yer utk C dan D.
kemudian :
* campurkan C dan D = jadilah adunan kek
* gaulrata dan sebati elok
* warnakanlan mengikut kesukaan anda
* selangselikan adunan semasa melapis spt buat marble kek (pastikan adunan susu dlm loyang tak berbuih sebelum masukkan adunan kek.
* bakar secara setam bake selama 1jan. api atas bawah. suhu 160c - 180c bergtg oven msg2. <<< ayu bakar 45min jer, suhu 170.
<<< steam bake tu letak air sikit dlm loyang besar @ loyang hitam oven baru letak loyang kek.
* sejukkan dlm peti ais..makan sejuk2 baru best..
0 Komen Cerita Hati:
Post a Comment