skip to main |
skip to sidebar
Hai rakan blogger. Apa khabar malam nie? hehe. Keterujaan tengok kek batik aurora di blog2 blogger masakan, maka petang tadi saya try lah buat. Memang sedap kek nie. Lain rasa dari kek marble. Sebabnye, tiap colour tu ditambah perisa kan. Jadi rasa lain je. Sedap sungguh. Hehe.. Saya pun buat versi cup cake seperti Sis Diana. Teruja sungguh tengok CC yg cantik tu. So, try lah buat jgk dlm cup walau tak berapa cantik. Hehe.. Penat sikit lah sebab kena sudu-sudukan banyak kali. Kalau ikut resepi asal terus dalam loyang aje. Hehe. So, meh lah try jugak buat ye.
Resepi Kek batik Aurora Sumber : Kak Ummi , Sis Diana
250 gm Mentega100 gm gula castor1/2 cwn susu pekat manis ( 3/4 cwn pun boleh)250 gm tepung gandum * ayak6 biji telur2 sdt baking powder * ayak5 jenis pewarna & perisa1 sdt ovallete
1) Panaskan oven 180c, sediakan loyang 8''2) Gris loyang & alas dgn baking paper3) Satukan tepung, baking dan ayak4) Mixer : Pukul mentega, ovallete & gula hingga kembang putih5) Tambah susu dan pukul sebati6) Masuk telur satu persatu, pukul rata.7) Tutup mixer, masuk tepung dan kaupbalikkan adunan hingga rata8) Bahagikan kpd 5 warna dan 5 perisa9) Tompok2kan adunan. Setiap tompok satu senduk10) Bakar 45min - 1 jam atau hingga masak.
p/s : Saya buat 1/2 adunan aje dan sudukan selang-seli masuk papercup. Saya pakai 4 warna jer..hehe. Tak cukup colour kat umah tadi. Perisa pun pakai, coklat, vanilla, oren dan asal. Hehe.. Selamat mencuba yer.
2 Komen Cerita Hati:
rajinnya awak.. meh sikit.. ;)
SEDPNYE..pndainye awak buat..
Post a Comment