skip to main |
skip to sidebar
Salam semua. Jom layan apam gula hangus jap yer. Bila lama tak buat dan makan, memang terasa rindu lah. Buat apam nie gotong royong dengan jiran sebelah. Hehe. Sebab nye saya pun baru belajar kan. Resepi ni amik kat my resepi rasanya. Dah lupe dah sebab lama sangat simpan baru cuba buat. Kurang manis sikit, kena tambah gula lebih sikit baru rasa lagi sedap. Meh layan resepi kt bawah nie.
Resepi : Apam Gula Hangus
2 biji telur1 cawan gula pasir + 1 cawan air ( Gula elok 1 1/2 cwn br manis )1/2 cwn minyak masak2 sudu besar marjerin1 sdt soda bikarbonat *1 sdt serbuk koko *1 1/2 cwn tepung gandum *ayak2 sudu besar susu pekat
1) Gula hanguskan dan campur air. sejukkan2) Mixer : Telur, susu, minyak & marjerin dipukul kembang lebih kurang 3 min3) masuk gula hangus dan pukul4) masuk bahan-bahan ayak dan pukul sebati5) kukus dalam acuan lompang yg telah disapu sedikit minyak dalam 10-15 minit.
1 Komen Cerita Hati:
sedpnye..buat sendiri ke?
Post a Comment