Salam semua.
Cik ayue nak berceloteh lagi.. hehe.. banyak nyer entri hari nie.. biasalah sbb encik suami dh on streamyx kat umah. jadi berblogger lah hari2.. hari2 ber blogger.. hehe..
Emm.. bangun pagi tadi, teringin sangat tekak nih nak makan bubur nasi masa zaman study di ukm dulu.. bubur kat cafe pusanika tu mmg sedap.. hoho.. dah 5 tahun dah grad still ingat lagi cafe tu. member2 cakap cafe tu masih ade lagi kt situ..hehe.. tapi dah jauh nie, entah bila dapat pergi kan. So, saya pun try lah buat sendiri. Jadi menu hari nie bubur nasi sup... Nie resepi reka sendiri dan main campak2 jer.. hehe.. Tapi encik suami kata sedap..
Bubur Nasi Sup ( utk 3 org mkn )
1 cawan beras - basuh dan toskan
2 hirisan halia
1/2 kiub pati ayam
2 cwn air stok rebusan ayam + 2 cwn air
Sup :
3 hirisan halia
1 kiub pati ayam
4 ketul ayam
1 sup bunjut
2 ulas bwg merah - hiris
3 ulas bwg putih -hiris
lebihan stok rebusan ayam
sedikit hirisan daun sup
hiasan tambahan :
daun bawang, daun sup, bawang goreng, hirisan cili merah, ikan bilis goreng, telur masin, isi ayam
sambal kicap : 7 biji cili padi, 2 ulas bwg putih, kicap secukup rasa ( tumbuk lumat dan tambah kicap)
>> Ayam direbus dengan air yang banyak hingga empuk. keluarkan ayam dan toskan nya.
>> ambil 2 cwn air rebusan ayam dan masuk dlm periuk beras, tambah air ikut brp lembut bubur yg diinginkan dan masak nasi itu hingga jadi bubur. kemudian tambah halia dan pati ayam.. masaklah selembut mana yg disukai.
>> utk sup, tumis hirisan bwg2 dan halia. kemudian tambah air lebihan stok ayam. tambah air sebanyak mana yg nak utk jadikan sup. tambah kiub pati ayam, sup bunjut dan perasakan lah garam.. masak hingga didih.
>> ayam tadi di siat2kan isi nya.
>> dah masak semua, boleh lah bubur tu dimakan bersama sup dan hirisan bahan2 tambahan yg lain.
Tengok tu, suka sangat si kecik nie dapat makan bubur.
Dah habis dah pun semangkuk... hehe..
0 Komen Cerita Hati:
Post a Comment