Kek Coklat Moist
Resepinya dari Kak ZackBahan:
A:
1 cawan gula perang
1 cawan susu segar perisa coklat
1 cawan minyak masak sayuran
3/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
***Satukan semua bahan dalam periuk besar. Kacau atas api kecil menggunakan whisk telur/sudu hingga gula larut. Tutup api dan ketepikan dari dapur gas. Biarkan sejuk pada suhu bilik atau hingga suam.
B:
1 cawan + 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
***Ayak bahan-bahan di atas dalam mangkuk lain. Ketepikan.
C:
3 biji telur - pukul guna garfu dan ketepikan.
Cara-cara:
~ Panaskan kukusan dahulu. Lengser dasar dan keliling loyang kek bulat 8" (ketinggian minima 2") dengan minyak masak. Alaskan dasarnya dengan baking paper. Ketepikan.
~ Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A yang telah suam/suhu bilik. Kacau sebati.
~ Masukan Bahan B sedikit demi sedikit ke dalam campuran tadi. Kacau hingga tepung tidak kelihatan. Kemudian tapis adunan ke dalam loyang.
~ Kukus selama 1 jam - 1jam 15 minit. Guna api sederhana.
Angkat dari kukusan dan sisip keliling kek menggunakan pisau. Sejukkan kek atas redai kek.
tgk pun tahu sedapp.. telan air liur dibuatnya..
ReplyDeletemakan sejuk-sejuk mesti sedap neh!!!!heheheh...
ReplyDelete