Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Friday, 12 January 2018

Dekorasi tahun baru doll house dhia dihah


Kenapa seronok ada doll house ni?
Seronok bila lihat anak anak berdialog, mereka bercerita dan bercakap cakap semasa bermain. Disitu banyak membina kemahiran komunikasi mereka dan meningkatkan keyakinan diri mereka.

Nampak seperti bermain tetapi disebaliknya itu ada faedahnya juga. 

Tahun baru, dekorasi baru untuk doll house anak anak. Tukar dinding dan lantai Serta buatkan beberapa tambahan diy perabot kecil.

Pandangan hadapan doll house dhiadihah.
Ditambah ada pagar yang ditampal dengan batang aiskrim.

Ruang tamu dan laman depan tetapi letak meja makan juga. Rak buku tu diy dengan kayu blok jenga. Balut dan lukis. :)
Pinggan dan cawan diy guna butang baju dan manik.
Meja makan daripada kotak.

Bilik tidur 3

Bilik tidur utama.
Perabot beli di mydin. Siap ada aircond.set katil dan almari.

Bilik mandi.
Diy shower guna straw. Sinki guna kotak.
Tandas tu beli di  kedai eco dalam set paket my dream castle.

Bilik mandi 2 yang ada bath tub.
Sinki diy aje. 

Diy rak pinggan dan cawan. Lekatkan aje guna kotak.

Ruang dapur



Semoga anak anak ibu seronok dan menghargainya. Doll house ini dibina sejak dari tahun 2016 lagi. Ditambah baik dan diubahsuai sikit demi sikit. Perabot pun beli sikit sikit bila jumpa yang mana berkenan. Alhamdulillah. :)


Wednesday, 27 December 2017

Doll house daripada kotak



Doll house ni buat sikit demi sikit. Ada kotak tambah dan tambah sampailah jadi tiga tingkat begini. Alhamdulillah. 

Perabot pula beli sikit sikit di pelbagai kedai. Asal nampak je terus ambil beli. 

Ada dibeli di kedai eco, Mr.diy, giant dan juga di mydin. Harga pula bawah rm10. Ada yang dibeli pada harga rm2.12 tapi dapat banyak perabot. 

DOLL HOUSE DHIA DAN DIHAH.






DOLL HOUSE ANAK SAUDARAKU AFINA.
khas Cik ayu buatkan untuk dia guna kotak besar kertas a4 kuning tu 






Doll house ni kesayangan anak anak. Eh ibu pun sayang tau. Alhamdulillah anak anak hargai. Dan buat doll house ni pun banyak juga mereka Bantu. Tolong tampal, tolong gunting double tape.. :)




Thursday, 21 December 2017

Abang adam belajar buat doodle


Abang adam memang minat melukis sejak dari kecil. 
Alhamdulillah semakin baik lukisan dia. 

Menulis atau melukis atas lantai sangat bagus kerana banyak membantu kekuatan otot tangan semasa pegang pensel.
Aktiviti melukis Atau menconteng bersama sama di atas kertas mahjong.

Berpandukan YouTube dia buat doodle.
Doodle pertama dia cuba.

Dua ketuk doodle cute dia berjaya buat.

Yang ni tanpa lihat mana mana rujukan.
Dia melukis ikut citarasa dia.

Keluarga kecil kita.
Rambut abang adam pacak. Hahaha.

Adam dan dhia melukis doodle untuk hari jadi pak lang kesayangan mereka.

Daripada abang adam. 

Yang ini pula untuk pakcu.

Ini dhia lukis untuk pak lang. Tak sangka dhia boleh tiru juga. Mereka tengok YouTube.

Yang ni dhia lukis sendiri. Orang dhia memang macam tu. Pakai tudung tu ye. :)


Melukislah anak.. Melukis itu mampu buat kalian menjadi kreatif dan bijak berfikir. 



Friday, 15 December 2017

Sudut bacaan di rumah


Impian ibu tersangatlah ingin ada ruang membaca dan letak susunan buku dengan lebih baik. Namun, buat ketika ini hanya sekadar ini sahaja mampu dibuat. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute