Selamat berkunjung ke blog saya. Semoga kunjungan anda dengan niat yang baik. Blog ini sekadar mengisi ruang waktu cerita hidup saya dan aktiviti homeschooling saya bersama anak-anak. Semoga bermanfaat untuk semua. Wassalam.

Lovely Followers

Thursday, 31 August 2017

Permainan kreatif yang mampu menarik anak suka belajar membaca


 Deria sentuhan. Buatkan huruf menggunakan pipe cleaner.

 Bermain sidai baju dengan baju bunyi huruf yang dibuat daripada paper foam.

 Bermain bola ping-pong sambil sebut bunyi huruf.

 Roda impian fonik.

Papan karom fonik.
Papan kadbod sebagai papan karom dan cawan polestrin sebagai lubang. Tutup botol mineral sebagai buah karom.

 Spinner fonik.
Guna papan Kek buat bulatan roda.

 Bola meja fonik. Letak kad huruf pada cawan polestrin yang telah di lekatkan pada meja. Anak gelek bola masuk lubang cawan dam sebut baca.

Race car fonik.
Terowong dibuat daripada kotak. Letak klip kertas pada setiap pintu supaya mudah untuk tukar kad.

Tuesday, 20 June 2017

Keputusan exam pertengahan tahun

Semakin naik darjah, ibu faham yang silibus pun makin mencabar. Semakin susah dan semakin banyak kena belajar.

Lagipula selepas ibu bersalin, ibu kurang beri perhatian pada abang adam. Ibu banyak uruskan perkara yang penting berkenaan madihah. Keputusan dia dapat ni pun memang usaha dia sendiri. Tak ulangkaji pun pergi exam. Hari exam, kelas kafa petang tetap berjalan seperti biasa. Malam dia dah letih..jadi memang langsung tak ulangkaji. 

Alhamdulillah. Kami tetap hargai usaha dia. Nampaknya kena lebih banyak latihan pada subjek bm dan bi. 
:)


Monday, 12 June 2017

SSC Pertama kami

Sebelum ni kan, saya tak ambil tahu pun yang nak gendong anak pun kena ada penggendong yang sesuai. Kena tahu baby carrier bagaimana yang selamat dan yang baik. Saya akui dua anak sebelum ni saya guna baby carrier yang salah rupanya. Yang tergantung kaki baby dan bukan M shape. Oh rasa kesian kalau ingatkan semula. Nasib baik tak ape ape mereka.

Anak bongsu baru la terhegeh nak beli kan..barulah tahu apa itu ergonomik semua tu. Akhirnya saya berjaya membodek si suami beli carrier ergonomik. Ssc brand andrea. Walaupun preloved aje tapi dah happy dah tau. Terima kasih suami.

 Like new lagi ssc ni dan diberikan sekali drool pad..dua botol susu avent percuma.

 Cubaan pertama abah. Insert towel gulung bawah punggung baby sebab dia baru 4 bulan lebih dan berat pun baru 5.2kg.

 Intai lagi tu.. bila acah acah nak ambil..dia tak nak keluar..means dia selesa la tu..siap gelak gelak lagi dia duk kene gendong dalam ni.

 Hai.. terima kasih abah sebab buat pilihan yang baik. Belikan ergonomik jenis carrier..barulah kaki saya tak tergantung kan.

Saya letak dalam beg ni je untuk simpan ssc. 

Cuddle me pun ok juga kan. Lebih kurang macam andrea. Ada yang kata brand ni tak di approve kat group babywearer dan saya pun tak pasti kenapa. Sekurang kurangnya kami dah pilih yang ergonomik dan beli carrier dari trust seller. Bukan yang fake. Kan. InshaAllah..mudahan baby happy dan ibu abah pun happy.

Thursday, 8 June 2017

Update follow up Madihah


7/6/17 : ke klinik pediatrik lagi. Tca neonate dengan doktor. Alhamdulillah.. result ct scan hari tu semua ok. Repeat liver function test juga hari ni. Menurun tetapi ada satu bahagian dalam ujian tu yang belum normal. Alaa ibu pun tak faham sangat tapi ia tak la tinggi. Bawah 90 je camtu. Tahap birubilin dia pun 9 je dan ok. Ada sedikit gangguan pada fungsi hatinya tetapi di tahap belum kritikal dan syukur juga trennya menurun setiap kali ujian. Doktor kata mungkin makan masa la nak turun kepada bacaan normal. Yang lain semua ok dah, tinggal follow up untuk fungsi hatinya sahaja. Mudahan semuanya akan ok dan baik terus baik dan baik. 

Kami juga menyuarakan untuk transfer follow up di hospital berdekatan. Alhamdulillah, doktor beri kerjasama dan akan buat surat. Mujur juga hospital berdekatan tu ada kes follow up untuk baby prem dan kes kes begini. Bulan depan lepas raya, lagi sekali akan check up di husm untuk lihat fungsi hatinya dan mudahan semuanya menurun elok. Sikit je lagi nak ke bacaan normal. 
 Masa ni menunggu nak diambil darah.  Dia baik.. tak nangis pun. Good girl la madihah ni. Strong baby. inshaAllah. Husm ni sangat ok sebenarnya. One of the best hospital kat malaysia ni. Pakar pakar pun ramai kat sini. Kami mintak transfer ke hospital dekat sebab agak jauh nak berulang alik. Kalau ada apa apa yang memerlukan refer ke sini barulah akan refer sini juga. 

Ya Allah.. kau berikanlah anak ini kekuatan dalam melawan segala kesakitan..berikanlah anak ini kesembuhan. Permudahkanlah segala kesulitan. Semoga madihah membesar dengan sihat dan kuat. Semoga segalanya akan baik terus baik dan baik dan menjadi baik. Aamin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute